Retsept jaanipäevaks - isetehtud vorstid

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sitsiilia vorstid porrulaugu-kartulipüree, röstitud tomatite ja punasigurisalatiga.
Sitsiilia vorstid porrulaugu-kartulipüree, röstitud tomatite ja punasigurisalatiga. Foto: Sony Entertainment Televison

Üleskutse kodukokkadele – valmista jaanipäeval vorstid ise! Et vorstitegu ladusalt läheks, toome teieni sitsiiliapäraste vorstide retsepti, mis on tuttav «Minu köök on parim» esimese hooaja vaatajatele. Kui vorstid valmis, pole muud, kui need ära grillida ning jaanipäev võib maitsvalt alata!

Sitsiilia vorstid porrulaugu-kartulipüree, röstitud tomatite ja punasigurisalatiga

Kogus: 4

Koostisained
3 kg kontideta sealiha õlatükki
1 tl apteegitilli seemneid
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
1/2 tl kuivatatud tšillipipart
vorsti tegemiseks naturaalsool, näiteks lambasool (pesta soolase veega)
1 punasiguri salatit, pestud ja viilutatud
sidruniviilud

Grillitud tomatid
12 väikest kobartomatit
4 koorimata küüslauguküünt
1 spl oliiviõli

Porrulaugu-kartulipüree
500g kartuleid (soovitatavalt Desiree sort), kooritud ja väikesteks kuubikuteks lõigatud
piim
1 loorberileht
1/2 porrulauku (valge osa, peeneks hakitud)
50 g võid

Kaste
2 spl oliiviõli
1/4 sidruni mahl
1 spl punaseveiniäädikas

Valmistamine

1. Eemalda sealiha kamara alt rasv. Viska kamar ära ning lõika rasv ja liha väikesteks kuubikuteks. Aja kuubikud läbi hakklihamasina, kasutades jämedat riivi. Sega hakkliha hulka fenneli ehk apteegitilli seemned, sool, must pipar ja tšillipipar ning sega kõik vorstitaignaks.

2. Täida vorstisooled või -kiled elektrilise vorstipritsi abil vorstitaignaga. Tee vorstile neli keerdu, nii et moodustub ussitaoline rõngas. Kinnita kõik keerud bambusvardaga. Jäta vorst kaetult üheks tunniks külmutuskappi.

3. Eelsoojenda ahi 150°C-ni.

4. Röstitud tomatite valmistamiseks aseta tomatid ja küüslauguküüned küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja piserda üle õliga. Maitsesta soola ja pipraga. Küpseta ahjus 45 minutit või kuni tomatid on pehmed, kuid mitte lagunenud.

5. Porrulaugu-kartulipüree valmistamiseks aja kartulid, piim, loorberileht ja porru keskmise suurusega kastrulis keema. Maitsesta soola ja pipraga. Keeda tasasel tulel, kuni kartul ja porru on pehmed. Kurna. Eemalda porru, jäta piim alles ning aja kartul läbi pressi või peene sõela. Sega juurde või ja osa allesjäänud piimast. Maitsesta, kui vaja ja kata kinni, et toit ei jahtuks.

6. Kastme tegemiseks vispelda kõik koostisained suures kausis kokku. Lisa punasigur. Sega salat ühtlaselt läbi.

7. Aja grillimispann või väligrill üpris kuumaks. Aseta sellele vorstirõngad ja küpseta umbes 3-4 minutit mõlemalt poolt või /kuni vorstid on pruunistunud ja läbi küpsenud.

8. Jaga püree neljale taldrikule ning aseta vorst püree peale. Aseta püree kõrvale küpsetatud tomatid ja küüslauk ning rohkelt punasiguri salatit. Lisa kaunistuseks sidruniviil ja serveeri kohe.

Retseptinõuanne
• Vorstisooli või - kilesid saad turult lihamajast või kohaliku lihuniku käest. Isetehtud vorstide juures on tore see, et saad katsetada enda valitud maitsetega. Lisa vorstile oma lemmikmaitseainet või –ürti, natuke sidrunikoort või hakitud oliive ja päikesekuivatatud tomateid.

Üldised nõuanded
• Röstitud tomateid on hea serveerida ka pastaga, röstitud juustusaiaga või sooja salati sees.
• Punasiguri lehed on mõrkjad - kui sa eelistad magusamat kastet, et punasiguri maitset tasakaalustada, lisa kastmesse natuke mett ja pruuni suhkrut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles