Lapsed õpetavad vanemaid elu nautima

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Budistide vanasõna ütleb, et kui õpilane on valmis, siis ilmub õpetaja. Kui oled siiani keskendunud sellele, mida lastele õpetada, siis äkki peaksid hoopis pausi tegema ja vaatama, mida sina ise lastelt õppida võiks?

Vanemate kohuseks on lastele selgeks teha, kui oluline on headus, miks tuleks ümbritsevat keskkonda hoida, kui võimas on armastus. Kuid veelgi sügavamad võivad olla õppetunnid, mida lapsed vanematele võiks õpetada, kirjutab Psychology Today

Märka kõike

Paljudele meeldib terve perega jalutuskäike teha. Jalutatakse oma naabruskonnas, parkides, mere ääres. Kui täiskasvanu mõtleb jalutuskäigu peale, on esimene mõte ilmselt sihtmärk: kuhu tee viib ja kus lõpeb?

Lapsed aga seavad sihtmärgi tagaplaanile ja keskenduvad teekonnale. Lastel on imeline oskus muuta vanemate mustvalge maailm värvikirevaks ning tekitada tunne, justkui näeks kõike esmakordselt. Suured ja väiksed putukad, värvilised lilled, ilusad puulehed... ükskõik, mida nimetad, lapsed märkavad selliseid asju (ja korjavad üles, tahavad sellele nime anda ning koju viia). Lapsed õpetavad aega maha võtma ja maailma märkama, selle asemel, et lihtsalt elust läbi jalutada.

Kuula vaikides

Lapsed võivad õpetada kuulama. Tänu lastele õpime, et on parem, isetum ning tunduvalt abivalmim vaikida ja lihtsalt kuulata teisi. See on ilus kingitus teistele – olla kuuldud ja mõistetud.

Talleta hetki

Laste eeskujul on parem olla lihtsalt inimene, mitte kogu aeg ringi sahmerdada ja oma identiteeti otsida. Kui võtate enne magama minekut 20 minutit, et lastega naerda ja mängida, naudite elu parimaid hetki. Su igapäevased tegevused on alati olemas, kuid lapsed on noored vaid korra elus – ja seda väga lühikest aega.

Lapsed võivad olla meie suurimad õpetajad. Kui oled valmis, siis tuleb laps ja õpetab sulle seda, mida õppima pead.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles