Politsei: sagedasemad vargused on kohtades, kus inimese tähelepanu on hajutatud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Laura Oks / Postimees

Naine24 uuris Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse juhtivuurija Kaido Atspolilt, millised on käekotivaraste meelispaigad ning kuidas oma vara kaitsta. «Üldiselt on vargused rohkem kolinud ruumidesse ehk siis pubidesse ja muudesse lõbustusasutustesse ning pärast taskuvaraste pundi kinnivõtmist on harvaks jäänud vargused välismaalastelt,» märkis Atspol.

Selle aasta viie kuu jooksul on politsei Tallinna linnas registreerinud 4240 vargust avalikus kohas, mis on mõnevõrra väiksem eelmise aasta sama ajaga võrreldes.

«2011. aastal oli viie esimese kuu jooksul registreeritud pealinnas 4410 vargust avalikus kohas,» märkis Kaido Atspol.

Oma vara kaitsmiseks soovitab Atspol olla väga tähelepanelik.

«Kindlasti ei tasu jätta kotti, telefoni või muid isiklikke asju valveta ehk ühistranspordiga sõites tasub oma kott alati enda läheduses hoida, mitte panna seda kõrvalistmele või jalgade ette,» selgitas ta.

«Käekotti on mõistlik kanda üle õla nii, et koti ava on kõhu poolel mitte selja peal või küljel,» täpsustas juhtivuurija.

Atspoli sõnul tuleb oma asjadel ka kohvikus või tantsusaalis hoolikalt silma peal hoida ning tantsupõrandale või tualetti minnes tuleks oma asjad sõbra hooleks jätta või kaasa võtta.

Arvestades suurt melu meie linnatänavatel, ei soovita politsei õhtul välja minnes üldse väärtuslikke esemeid endaga kaasa võtta - seda enam, kui plaanis on külastada mõnda ööklubi.

Ennekõike peab Atspol siinkohal silmas näiteks sularaha ja väärisehteid. «Kui mängus on ka alkohol, mis muudab meele aeglasemaks ja hajub kiire reageerimisvõime, meelitab nähtav sularaha vargaid ligi,» selgitas ta.

Sagedasemad vargused on Kaido Atspoli sõnul kohtades, kus inimese tähelepanu on hajutatud.

«Näiteks on need piirkonnad pealinna vanalinn, kus arhitektuuri imetlevad turistid ei märkagi, kui varas on tema taskud ja koti tühjaks teinud, samuti ühistransport ja suured kauplused, kus inimesi on palju ning varastel on lihtsam kellegi põuest või kotist endale meelepärast võtta,» tõi ta näiteid.

Samuti on Atspoli sõnul vargused enam levinud õhtusel ja öisel ajal erinevateslõbustusasutustes, kus käekotid on sageli järelevalveta jäänud. «Lihtsam on varastel tegutseda ka siis, kui inimene tegeleb kõrvaliste asjadega ning on jätnud koti või muu eseme tähelepanuta,» märkis ta.

Ka rannas, nagu igal pool mujal avalikus kohas, tuleb oma varal silma peal hoida.

«Ujuma minnes tuleks jätta oma riided ja kott kaaslase hooleks, kindlasti ei soovita ma üheskoos veemõnusid nautida, kui endal asjad liiva peal laiali on,» ütles Kaido Atspol.

«Ka autosse ei tasu oma väärtuslikke esemeid jätta, sest pikalt valveta metsatukas seisev auto ning seal sees ilutsevad hinnalised asjad lausa kutsuvad vargaid tegutsema,» lisas ta.

Kogu oma väärtuslikku vara ei ole Atspoli arvates mõistlik igale poole üldse kaasa võttagi.


Loe ka artiklit: Varguse ohver: kogu mu elu oli selles käekotis!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles