Mida naised endale raha kohta valetavad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tihti õigustad endale mõnd ostu, kinnitades, et soetasid selle allahindluse ajal? Või arvad, et valmistoidu ostmine säästab raha ja aega? Toome teieni põhilised rahavaled, mida naised endale räägivad. 

Finantsasjadega seotud valed tunduvad nii õiged, nii tõepärased, aga... tegelikult ei ole, kirjutab Oprah.com.

1. Arvete maksmine pole minu ülesanne

Paljud naised on selle valega ilmselt kokku puutunud. Seoses majanduslangusega tulid peredes välja pisivaled, mida kumbki pool oli endale rääkinud ning mille tõttu oli neil langusest keerulisem välja tulla. Kuigi kodused ülesanded on sageli pereliikmete vahel ära jagatud, võib arvete maksmise ühe inimese õlgadele lükkamine tekitada palju stressi. Eriti veel keerulistel aegadel. On väga oluline, et mõlemad suhtes olevad inimesed teaksid, mis rahaasjadega toimub.

2. Kui ma tellin koju valmistoitu, söön pool sellest täna ja pool homme – see teeb kaks söögikorda ja hoiab kokku raha ning aega

Kuigi paljud pered eelistavad ise süüa valmistada, mitte raha raisata valmistoidu peale, ostavad siiski naised valmiskohvi või saiakese, selle asemel, et järgi jäänud kohv termostassi panna ja võileib tööle kaasa teha. Kõige olulisem on siiski see: ükski valmistoit või -jook pole kunagi odavam kui kodus tehtud, pole oluline kui palju aega sa säästad või mitmeks söögikorraks selle toidu jagad.

3. Kuigi teise panga automaadist raha võtmisele lisandub teenustasu, on see siiski lihtsam kui oma panga automaadi otsimine

Kui võtad teise panga automaadist raha, üritad ilmselt endale korduvalt kinnitada, et see pisike summa oli seda väärt. Aga mõtle sellele nii – keegi teenib sinu laiskuse pealt raha. Kas poleks mõttekam natuke rohkem vaeva näha ja oma panga automaat üles otsida?

4. Ma kannan seda igavesti...

Tihti ostame mõne riideeseme või kingapaari ja lubame endale neid igavesti kanda, kuid unustame enne kodus ringi vaadata, et näha, kas meil juba pole midagi samalaadset olemas. Järgmine kord poes olles küsi endalt, kas sul tõesti on seda eset tarvis?

5. See on hea abielu või laste jaoks

Emad teavad, kui tihti nad tahavad abikaasa või lapsed õnnelikuks teha. Aga tõsiasi on see, et kui sa seda omale lubada ei saa, siis tuleks sellega leppida. Sõpradelt laenamine (või laenamine augustikuu eelarvest, et maksta juulikuu puhkuse eest) ei ole majanduslikult mõistlik. Kui pere vajab puhkust, võtke parem üks laupäev, lülitage mobiiltelefonid välja ja tehke piknik pargis. See on vaheldus, mida kõigil on vaja ja mis veelgi parem – see on taskukohane.

6. Sünnipäevaraha ei lähe arvesse, seega võin selle kulutada millegi meeldiva peale, selle asemel, et eelmise kuu küttearvet maksta

See on eriti kaval vale. Oletame, et saad sünnipäevaks 50 eurot ja su ema loodab, et lähed selle raha eest massaaži ja ostad endale midagi ilusat, aga sa tead, et oled ka eelmise kuu kütte eest võlgu. Tunned oma õlgadel kohustust ema soovi täita, rääkimata siis sellest väikesest õnnehetkest – pealegi tasuta! Aga siin on ebameeldiv tõde: küttearve maksmisega vähendad stressi niivõrd palju, et see on väärt kolme massaaži. Küttearve maksmisest järgi jäänud raha eest osta toidupoest šokolaadi, suhkurt, võid ja jahu. Mine koju ja küpseta omale parim sünnipäevakook. Siis helista emale ja täna teda.

7. Võtan kõige odavama mobiilipaketi ja hoian oma helistamisel ning sõnumite saatmisel silma peal

Kui sa pole just investeerinud lauatelefoni ja loobunud mobiilist, sest sul pole seda töö jaoks tarvis ja sul pole kodus teismelist, kes sõnumeid saadab, siis suure tõenäosusega saadad sa sõnumeid täpselt sama palju kui eelmisel kuul.

8. See on väärt ost, sest kogun kliendikaarti kasutades punkte

Meile meeldib ju mõte, et tualettpaberit ostes kogume kliendikaardile punkte, mida hiljem mõne teise ostu puhul ära saab kasutada. Kuid tõde on see, et paljud inimesed ei kasuta neid punkte hiljem ära. Oma ostude õigustamine sellega, et kogud selle eest punkte, ei ole seega realistlik.

9. Aga ma ostsin selle allahindluse ajal

Kellele ei meeldiks allahindlused? Tänapäeval on asi veel eriti ahvatlevaks tehtud, sest erinevad netiportaalid pakuvad igapäevaselt soodsaid lennupileteid, maniküüri kesklinna salongis või lõunasööki mõnes restoranis, kus sa kunagi käinud pole. Kui virtuaalsesse postkasti ilmub kiri, mis pakub just täna hea hinnaga juukselõikust, siis tekib paljudel kiusatus pangakoodide järgi haarata. Kuid peatu ja mõtle – kas sa ostaksid seda teenust nüüd ja kohe ka siis, kui see poleks su postkasti sattunud? Ja tuleta meelde, et sa alles hiljuti käisid juuksuris, seega kas sul on seda üldse vaja? 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles