Inga Raitar väldib Tiibeti ligipääsukeelu tõttu Hiina kauba ostmist

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirja "Naised" peatoimetaja Inga Raitar.
Ajakirja "Naised" peatoimetaja Inga Raitar. Foto: Daisy Lappard

Ajakirja Naised peatoimetaja Inga Raitar kirjutas täna oma Facebooki seinal, et hakkab edaspidi vältima kõiki «made in China» sildiga tooteid, kuniks Hiina vabastab Tiibeti «ligipääsukeelu» alt.

Raitar kirjutas, et ei kavatse midagi ära visata, kuid ei osta nimetatud asju juurde. «Ma teen vabatahtlikult ja teadlikult oma tarbimisotsuseid, mille läbi mõjutan kas või pisut mingeid protsesse, sest tarbimine on mu kõige reaalsem mõju maailmale hetkel,» selgitas ta.

Küsisime Inga Raitarilt, et millest selline otsus tuli. «See on minu isiklik tarbimisotsus, see ei ole mingi kampaania,» rääkis ta. «Mulle tundus, et see otsus on praegu mulle meelepärane. Ma muudan oma maailma täpselt nii palju kui muudan ja ma ei kavatse kuskile mingi lipuga lehvitama minna või mingit aktsiooni korraldada.»

Hiina kauba vältimist peab naine vägagi võimalikuks. «Ma väldin ka igapäevaelus odavat kiirmoodi ja ostan rõivaid mitte trendi vaid vajaduse pärast. Mul pole vaja homme ega ilmselt ka lähima aasta jooksul osta korraga uut telefoni, kodutehnikat ja spordirõivad. Tarbida tasub ikka reaalseid vajadusi arvestades, mitte igal hooajal uusi trendiasju ostes,» nentis ta.

«Vastavalt sellele, mida mul vaja on, teen ma otsuse, kust ja millise asja ma ostan, seega on mul ka igat vajadust kaaludes võimalik otsustada, kas valin odava Hiina kauba või ostan näiteks kodumaise meistri autorieseme. Ostes harva ja head võid elada säästlikumalt kui ostes tihti ja palju odavat rämpsu.»

Naisteajakirja juht rõhutas, et ta ei kutsu kedagi üles ega tee kampaaniat, vaid tegu on tema isikliku otsusega.

Lääneriikide reisiagentuuride kinnitusel ei luba Hiina Rahvavabariigi võimud kommunistliku suurriigi koosseisu haaratud Tiibetisse välismaalasi. Agentuuride kinnitusel teatasid võimud Tiibeti sulgemisest välisturistidele mai lõpus ning ei täpsustanud keelu põhjust ning kestust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles