Kui tervislik on su magamistuba?

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veedame umbes kolmandiku oma elust magamistoas. Seega pole üllatav, et magamistoa seisukord ei mõjuta ainult su une kvaliteeti ja voodielu, vaid ka stressitaset, allergiaid ja vastuvõtlikkust mürkainetele.

Paljud inimesed kannatavad allergiate käes, ei maga piisavalt ja otsivad pidevalt võimalusi eluviisi tervislikumaks muutmiseks. Huffington Post vahendab üllatavaid tervist ja õnne ohustavaid faktoreid magamistoas ja nõuandeid, kuidas magamistuba tõeliselt mõnusaks puhkekohaks muuta.

Vabane hallitusest

Kui elad vanemas majas, on oht, et maja on oma ajaloo jooksul saanud näiteks veekahjustusi. Need aga võivad tekitada hallitust, mis mõjutavad tervist. Hallitus võib põhjustada lämbumistunnet, hingeldamist ja naha- ning silmaärritusi. Ravim: kui majas on endiselt leke, siis tuleks see kiiremas korras kõrvaldada. Kahjustatud ala tuleb korralikult puhastada ja niiskust peaks hoidma võimalikult madalal tasemel (vahemikus 40-60 protsenti) kasutades õhuniiskust eemaldavat konditsioneeri.

Ütle «head aega» tolmulestadele

Tolmulestade väljaheidetest eritub proteiini, mis võib põhjustada aevastamist ja vesist nina. Tolmulestasid pole näha, kuid nad pesistsevad igas magamistoas. Eksperdid ütlevad, et niisketes piirkondades kahekordistub madratsite kaal kümne aasta jooksul tolmulestade tõttu. Põhimõtteliselt magame putukate väljaheidetes. Lahenduseks oleks hüpoallergeensete ümbriste kasutamine madratsite ja patjade ümber. Voodilinasid tasuks pesta igal nädalal kuuma veega, termostaati vähemaks keerata ja niiskustase toas madal hoida. Tolmu pühkimisel tuleks kasutada mikrofiiber lappe, mis tolmu kinni püüavad, mitte ei paiska seda õhku. Põrandal on parem tavaline vaip, mitte seinast-seina ulatuv vaipkate, mida ei saa välja tuulduma viia.

Magamistuppa (vähem) valgust

Eksperdid ütlevad, et läbipaistvad kardinad blokeerivad kuuvalgust ja tänavavalgustite kuma öösiti liialt vähe. Melatoniin, hormoon, mis kontrollib une ja ärkveloleku tsüklit, eritub just öösiti vastuseks pimedusele. Valgus segab selle tootmist, muutes uinumise raskemaks. Uued uuringud on näidanud, et lisaks une segamisele võib valgus mõjutada ka vererõhku, kehatemperatuuri ja isegi suurendada vähiriski. Toa pimedamaks muutmiseks soovitatakse kasutada pakse kardinaid.

Vähenda toksiine oma padjas

Õudne. See on tihti ainus sõna, mida eksperdid kasutavad paljude patju uurides. Sünteetilist materjali sisaldavad padjad võivad eritada lenduvaid orgaanilisi ühendeid, mis põhjustavad peavalu, iiveldust, silma- ja kurguärritust ja võivad ka astmat mõjutada. Eelista naturaalsema sisuga patju või kui oled oma sünteetilisse peaalusesse kiindunud, kata padi 100 protsenti puuvillasest materjalist padjakattega, mis peaks vähendama mürkainete eraldumist.

Viska välja tehnika

Magamistoas ei tohiks olla televiisorit. Elektromagneetilisi laineid eritavad ka juhtmeta lauatelefon, sülearvuti ja elektrooniline äratuskell, seega ka need peaks oma öökapilt eemaldama. Eksperdid jagunevad elektromagneetiliste lainete osas kaheks: teatud uuringud on kindlaks teinud, et need lained võivad olla seotud kõrgema vähiriskiga, kuid teised uuringud ei ole taolist seost avastanud. Siiski oleks parem tehnilised vidinad oma magamisasemest kaugemale tõsta.

Vähem asju magamistoas

Ka stressieksperdid nõustuvad, et tehnilised vidinad ei sobi magamistuppa, kuid seda teisel põhjusel: need on potentsiaalsed stressipõhjustajad. Naisi võivad ärritada ka mehe öökapil olevad peenraha ja tšekid ning põrandale visatud riided. Eksperdid soovitavad leida lahendus, mis mõlemaid pooli rahuldab. Kuid on olemas ka plaan B: kui süsteemi ei õnnestu muuta, muuda oma mõtteviisi. Mida positiivset on mehe põrandal vedelevates teksades? See, et ta on sinu juures kodus, elus ja terve!

Teised nõuanded ja nipid tervislikuma magamistoa nimel:

Hüvasti, padjad! Muuda oma padjad ja madratsid tervislikumaks hüpoallergeensete ümbristega. Vabane dekoratiivsetest patjadest – need on paljunemispaigad tolmulestadele.

Sussid jalast! Veelgi parem – jäta sussid magamistoa ukse taha. Sussid toovad magamistuppa välismaailma mürkaineid.

Vähem on rohkem. Küünlad annavad seksikat kuma, kuid teatud küünlad eritavad ärritavaid lendlevaid orgaanilisi ühendeid. Kasuta korraga vaid üht või kaht küünalt, soovitatavalt näiteks sojaküünlaid.

Aeg end välja lülitada. Elektroonilised vidinad võivad sind stressi ajada, segavad und ja mõjutavad ka seksuaalelu. Kui sa just ei ole valves olev arst, siis pole mõjuvat põhjust, miks su voodi kõrval peaks olema mobiiltelefon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles