Isepruunistavad kreemid teevad paksuks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

See, et vahukoor, šokolaad ning maiustused figuurile kahjulikult mõjuvad, on juba ammu kõigile selge. Rootsi teadlased avastasid aga, et kaalutõusule aitavad kaasa ka isepruunistavad kreemid, seda ühe koostisosa tõttu.

Paljud naised kasutavad isepruunistavaid kreeme, et muuta kahvatu jume päikesepruuniks. Niisutav kreem loob nahale loomuliku ja ühtlase päevituse ning aitab ära hoida päikese võimaliku kahjuliku mõju, vahendab Rtl.de.

Siiski on väline ilme petlik: Rootsis tehtud uuringus selgus, et isepruunistavad kreemid tõstavad kehakaalu ning võivad põhjustada isegi diabeeti, kuna kreemid sisaldavad ftalaate.

Ftalaadid on tuntud kui hormonaalsüsteemi talitust kahjustavad ained. Kahtlustatakse ka, et nad on vähkkasvajat ja allergilisi haigusi tekitavad ained, mis võivad põhjustada ka sünnidefekte ning sugurakkude paljunemishäireid.

Analüüsi tegemiseks testiti 1000 inimest, kes kasutasid regulaarselt isepruunistavaid kreeme. Tulemused näitasid, et ohtlikke ftalaate sisaldavad kreemid põhjustasid diabeeti ja rasva ladestumist kõhul.

Aga miks teevad ftalaadid paksuks? «Nad toimivad sarnaselt nagu naissuguhormoonid, kuid lühiajaliselt. See tähendab seda, et ftalaadid võivad ülekaalulisuse teket suurendada,» ütles dermatoloog dr Hans-Georg Dauer.

Klientide probleem on aga see, et kahjulikke ftalaate ei ole pakenditel märgistatud. Millises koguses nad ohtlikud on, see on samuti ebaselge, seetõttu tuleks ftalaatide mõju dermatoloogi sõnul veel täiendavalt uurida.

Nahaarst dr Dauer selgitas, kuidas rasvumise riski madalamal hoida. «Isepruunistavaid kreeme ei tohiks kasutada iga päev - isegi 2 või 3 korda nädalas ei mõju kehakaalule hästi,» märkis ta.

«Mida sagedamini seliseid tooteid kasutada, seda suurem on oht rasvuda või diabeeti haigestuda,» lisas Dauer.

Kosmeetikatootjate sõnul ei sisalda kreemid väidetavalt kahjulikke ftalaate, olgugi, et nemadki soovitavad millegipärast kreeme siiski mõistlikus koguses kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles