Eesti naised usuvad oma palga tõusu vähem kui mehed

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

CV-Online viis mai lõpus läbi uuringu, millest selgus, et 23 protsenti töötavatest inimestest prognoosib, et nende palk tõuseb järgneva 6 kuu jooksul. Seejuures tuli välja, et naistest usub seda 18 protsenti, kuid meestest 31 protsenti.

Aasta tagasi oli sama meeste ja naiste ühine näitaja 19 protsenti. Järgneva 6 kuu jooksul prognoosib palgalangust 6 protsenti töötavatest inimestest, möödunud aasta mais ennustas seda 7 protsenti.

CV-Online’i turundusjuhi Heikko Grossi sõnul võib tõenäoliselt üheks oluliseks põhjuseks, miks naised enda palgale niipea suurt lisa ei oota, olla see, naiste osakaal on väiksem nendes sektorites, kus suurimat palgatõusu prognoositi (IT, ehitus ja energeetika). «Avalikus sektoris, kus palgatõusu ennustajaid oli oluliselt vähem, on aga naiste osakaal suurem,» selgitas Gross. «Lisaks sellele võib olla ka muid nii-öelda vähem käega katsutavaid ja statistikaga mitte nii hästi selgitatavaid põhjuseid.»

Näiteks pidas Gross üheks teguriks seda, et naised on veidi alalhoidlikumad ning mehed riskialtimad ja sellest tulenevalt ka rohkem valmis palka juurde küsima.

Parimaks hindavad oma väljavaateid palgatõusule nimelt IT, ehituse ja energeetika valdkonnas töötavad inimesed. Nimetatud valdkondades hindab üle 30 protsendi inimestest, et järgneva 6 kuu jooksul nende positsioonil palk tõuseb. Kõige tagasihoidlikumad ootused palgatõusu osas on Grossi sõnul korrakaitse/päästeteenistuse, avaliku sektori, kultuuri/kunsti/meelelahutuse valdkondades, kus seda prognoosib ligi 10 protsenti.

«Väga selgelt on esil teatud valdkonnad, kus värbamine on kas hoogustunud või on juba pikemat aega valitsenud tööjõu puudus, mis peegeldub nende valdkondade töötajate palgatõusu ootuses,» tõi Gross välja.

Ametipositsioonide lõikes hindavad oma väljavaateid parimaks tippjuhid, esmatasandi juhid (töödejuhatajad ja projektijuhid) ning tippspetsialistid. Väikseim protsent palgatõusu prognoosivaid töötajaid on lihttööliste ning assisteerivaid- ja administratiivtöid tegevate inimeste seas.

Statistika põhineb CV-Online’i poolt 2012. aasta mai lõpus töötajate ja tööotsijate seas läbi viidud uuringul, millele vastas üle 7800 inimese üle Eesti. Üle 6500 uuringus osalenuist töötas kas täis- või osaajaga ja pisut alla 1300 ei olnud hetkel tööga hõivatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles