Millised on levinud valearvamused rasedusest?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas raseduse ajal tohib suitsetada? Kas rase naine peab kogu aeg sööma topelt? Millised on müüdid raseduse kohta ja kas need tegelikult ka tõele vastavad? Toome teieni viis levinud müüti.

Uuringud on näidanud, et üks kümnest rasedast jätkab raseduse ajal suitsetamist, kuigi sellega kaasnevad suured terviseohud. Üks kuuest rasedast on ülekaaluline, vaatamata sellele, et see võib raskendada raseduse kulgu, muudab sünnitamise riskantsemaks ja võib kahjustada lapse tervist, kirjutab Female First.

Järgnevalt on välja toodud viis müüti rasedusest.

Müüt #1: ma pean sööma kahe eest.
Rasedad emad kasutavad seda lauset tihti, aga aastate jooksul on uuringud kindlaks teinud, et see ei vasta tõele. Kõigest viimase kolme raseduskuu jooksul võib tulevastel emadel päevas vaja minna 200 kilokalorit tavapärasest rohkem.

Raseduse ajal tervislikult toitumine võib aidata last pärast sündi, vähendab lapsel südamehaiguste ja II tüübi diabeedi riski.

Müüt #2: trenn mõjub lapsele halvasti.
Uuringud on näidanud, et aktiivne eluviis raseduse ajal on oluline ja vähene aktiivsus võib mõjuda halvasti nii emale kui lapsele. Trenniga ei pea sugugi liiale minema, piisab kui jalutate päeva jooksul vähemalt 30 minutit.

Müüt #3: üks või kaks klaasi veini ei tee halba, ma tahan lihtsalt lõõgastuda!
Lapse organid ja aju arenevad iga päev, seega võib isegi väike kogus alkoholi lapse arengule liiga teha. See suurendab nurisünnituse või lapse surnuna sündimise riski ning võib põhjustada sünnidefekte. Pärast sündi võib see mõjutada lapse õppimisoskust ja emotsionaalset arengut.

Müüt #4: kui ma jätkan suitsetamisega, sünnib väiksem laps ja sünnitamine on kergem.
Kuigi vastab tõele, et laps sünnib sel juhul väiksem, sest pole saanud piisavalt hapnikku ega ole arenenud nii palju, kui oleks pidanud, ei ole sünnitamine siiski lihtsam. Rääkimata teistest riskidest nagu suurenenud surnult sündimise oht, kätkisurm ja kopsuhaigused.

Müüt #5: suitsetamise mahajätmine tekitab stressi, mis pole lapsele hea.
Uuringute kohaselt on see ebatõenäoline ja et suitsetamise jätkamine raseduse ajal mõjub tunduvalt halvemini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles