Kas palgalõhe saab alguse juba lasteaiast?

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Samantha Ettus on USAs tunnustatud autor ja meediapersoon, kes võtab tihti sõna töötavate emade teemal. Ta kirjutab ajakirja Forbes veebilehel sellest, kus võivad peituda tüdrukute ja poiste karjäärivalikute erinevused.

Paljudes lasteaedades tehakse lastega viimasel aastal intervjuud seoses sellega, kelleks lapsed saada tahavad. Ühes USA lasteaias küsiti lastelt muuseas küsimused «mida su ema teeb, kui sina oled lasteaias?» ja «mida su isa teeb, kui sina oled lasteaias?».

Peaaegu ühehäälselt vastasid lapsed, et kui nemad on lasteaias, on nende isa tööl. Emade kohta öeldi aga, et kui laps on lasteaias, siis ema käib joogas, kohtub sõbrannadega ja poodleb. Vastused olid vanemate jaoks häirivad.

Kui vaadata ühe USA lasteaia lõpuraamatut, selgub, millised valdkonnad lapsi kõige enam huvitavad. 10 protsenti poistest tahtis saada presidendiks. Mitte ükski tüdruk ei tahtnud presidendiks saada. Imestate, miks poliitikas on vähe naisi? Siin võib peituda vastus.

50 protsenti tüdrukutest tahtis saada kunstnikuks. Ükski poiss ei tahtnud kunstnikuks saada. Muretsete palgalõhe pärast? Peaksite rääkima oma lapsega.

Vaid 5 protsenti poistest tahtis saada inseneriks. Etteaimatavalt polnud seda eriala valinud ükski tüdruk. Miks eelistavad nii paljud naised humanitaar- ja mehed reaalerialasid? Vastuse leiaks ilmselt lasteaiast.

Kui räägitakse täisealiste vangide arvust, tulevad tihti arutlusele lapsepõlvest pärinevad riskifaktorid. Ühiskond on nõusolekul, et taolised probleemid algavad varakult. Samuti teavad ülekaalulisuse või muude pikemate tervisehädadega võitlejad, et ka nende probleemide juured on lapsepõlves.

Kuigi ühe lasteaia lõpuraamatu põhjal esitatud info on ebaametlik, on tulemused siiski murettekitavad. Seega kas poleks aeg tunnistada, et lõhe edukuses, palkades, reaal- ja humanitaaralade vahel ning ambitsioonikuses saab alguse juba lapsepõlves? Sünnist saati kiidetakse tüdrukuid nende ilu ja poisse nende tugevuse eest. Tüdrukud tahavad saada printsessideks ja poisid superkangelasteks.

Erinevusi palkade, ambitsioonikuse ja erinevate valdkondade vahel tuleks üritada muuta koduse kasvatusega. Järgmine kord mõnele tüdrukule sünnipäevaks kinki ostes ära keskendu nukkudele või roosadele karudele, vaid osta mõni teaduskomplekt. Talle meeldib see sama palju kui mõnele poisile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles