Pikematel ja piima joovatel naistel on suurem tõenäosus kaksikuid saada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides tehtud uuringute põhjal selgus, et pikematel naistel on suurem tõenäosus kaksikuid saada kui lühematel. Samuti selgus, et regulaarselt piimatooteid tarvitavatel naistel on mitmikute sündimise tõenäosus suurem.

Ühes USA meditsiinikliinikus mõõtis günekoloog Gary Steinman 129 kaksikuid ja kolmikuid ootavate naiste pikkust. Naiste keskmine kehapikkus oli 165 sentimeetrit, vahendab Swissmom.ch.

Riikliku tervishoiusüsteemi statistika andmetel on täiskasvanud USA naiskodaniku keskmine pikkus 162 sentimeetrit.

Uuringust selgus, et mitmikuid ootavad naised on 2,54 sentimeetrit pikemad kui keskmised naised.

Viimase 30 aasta jooksul on kaksikute osakaal sündinud laste seas maailmas oluliselt tõusnud ja mõnes riigis on see kolme aastakümega kerkinud koguni 50 protsendi võrra.

Üldiselt peetakse selle peamisteks põhjusteks kunstliku viljastamise laiemat levikut ning tõsiasja, et naised sünnitavad aina sagedamini kõrgemas eas. Ent antud uuringu valguses paistab, et kaksikute fenomeni taga võivad olla ka muutunud toitumisharjumused.

Uuringutest selgus, et piimatooteid tarvitavatel emadel sünnib kaksikuid viis korda suurema tõenäosusega kui täistaimetoitlastel.

Selle seose põhjus võib sünnitusarsti Gary Steinmani sõnul olla lehmapiimas ja teistes loomsetes toiduainetes leiduv hormoon insuliinilaadne kasvufaktor (IGF), mis stimuleerib naise munasarju ning tõstab loote ellujäämisvõimalusi raseduse varajases staadiumis.

Tõenäoliselt on piimatoodete tarvitamise ja kaksikute sünnitamise seos tugevam riikides, kus kariloomadele lubatakse sööta kasvuhormoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles