Uus kirurgiline tehnika parandab ümberlõigatud naiste elu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv!
Pilt on illustreeriv! Foto: SCANPIX

Prantslane Pierre Foldès kirjutas Briti kaubanduse ajakirjas «The Lancet» uurimisrühma aruannete tulemustest, mis annab lootust, et nüüd on võimalik ümberlõigatud naiste valu leevendada - sandistatud suguorganitega naistele tagatakse uue tehnika abil seksuaalse naudingu tunne.

Vana traditsiooni järgi lõigatakse arengumaades tüdrukute genitaalid ümber – see on hävitanud maailmas miljonite noorte naiste elud, vahendab News.de.

Uuringu jaoks küsitlesid teadlased 841 naist, kes olid läbinud Prantsusmaal 2008. ja 2009. aastal kliitori operatsiooni. Patsiendid andsid aasta jooksul pärast operatsiooni teavet valude ja seksuaalsete naudingute kohta.

Tulemused kinnitasid, et 35 protsenti naistest, kes ei olnud varem orgasmi kogenud, said seda tunda nüüd perioodiliselt. Pooled opereeritutest, kes said varem piiratud orgasme tunda, kogesid nüüd neid võimsamalt ja korrapäraselt. Halvenemine toimus operatsiooni järgselt väga vähestel patsientidel, enamik teatas, et operatsioon vähendas oluliselt nende valu.

«Meie tulemused näitavad, et kliitor on võimalik pärast kirurgilist suguelundite moonutamist taastada,» ütles kliitori operatsioone läbiviinud kirurg Foldès.

Kuna kliitor on peidetud enamasti naise keha sisse ja ümberlõikamisel on vigastatud tavaliselt sellest väikest osa, aitab see taastamisele kaasa, kuna uue kirurgilise tehnika abil on võimalik kliitori varjatud osa väljapoole tuua.

Palju keerulisem on aga ohvreid operatsioonilauale saada. Ohvritel, kes elavad peamiselt vaesemates riikides, on taastavaks operatsiooniks vähe võimalusi, tunnistasid teadlased.

Et naiste elu arengumaades parendada, tuleks sekkuda. Nii mõneski riigis ei pea aga ravikindlustus seda vajalikuks operatsiooniks. Isegi kui sekkumine oleks meditsiiniliselt vajalik, liigitatakse see plastilise kirurgia alla. Lisaks ei ole vähese teavitustöö tulemusena paljud naised sellisest võimalusest teadlikud, selgitasid teadlased.

Osad tüdrukud on sageli usulistel või kultuurilistel põhjustel sandistatud ilma tuimastuseta ja ebahügieenilistes tingimustes. Ümberlõikamisel eemaldatakse kliitor osaliselt või täielikult. Raskemal juhul kõrvaldatakse väiksemad häbememokad täiesti ja suurtesse häbememokkadesse tehakse sisselõikeid - auk õmmeldakse kinni, väljaheiteile ning kuupuhastusele jäetakse vaid väike auk.

Vastavalt UNICEFi andmetele on ümberlõikamisega kokkupuutunud vähemalt 70 miljonit kuni 140 miljonit noort naist. Paljud ohvrid kannatavad kogu elu suguelundite moonutamise tõttu vaimse ja füüsilise pinge all, sest ümberlõikamisel on kasutatud žiletitera, klaasi või konservikarpi.

See verine rituaal on eelkõige Aafrika riikides laialt levinud. Lisaks on mõningatel juhtudel naiste suguelundite moonutamist täheldatud ka Aasias ja Lähis-Idas, samuti on dokumenteeritud sisserändajate perekonnad Euroopas ja Põhja-Ameerikas.

Vana traditsiooni järgi lõigatakse naisi ümber veel vähemalt 35 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles