Seitse harjumust, mis rikuvad su und

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas veedad enne uinumist pikalt aega Facebookis? Või oled harjunud enne magama jäämist raamatuid lugema? Loe, millised harjumused võivad su unerutiini segada.

Unerutiini võivad mõjutada mitmed faktorid, nende hulgas hilisõhtune trenn, raamatu lugemine ja halva madratsi peal magamine, kirjutab Yahoo! Shine.

Ebakorrapärane unerutiin
Kes ütles, et kindel uneaeg on vaid lastele? Ürita paika panna kindlad uneajad, eriti nädalavahetustel. Keha reageerib rutiinile hästi.

Raamatutega voodisse
Paljudel on harjumuseks enne uinumist lugeda. Probleem seisneb aga selles, et keha on suure tõenäosusega selle rutiini omaks võtnud – sa ei uinu enne, kui oled paar peatükki lugenud. Veeda oma lugemistunnid parem mugaval diivanil, voodi peaks eelkõige olema mõeldud magamise jaoks.

Facebookis olemine varajaste hommikutundideni
Arvutiekraani heledus stimuleerib aju. Väldi hilisõhtust netis surfamist ja pane arvuti kinni. Anna endale aega maha rahunemiseks ilma elektrooniliste vidinateta.

Kokkuhoid madratsi pealt
Hea madrats on kallis, aga väärt investeering. Korralikul madratsil magad paremini ja puhkad end välja. Sama kehtib kvaliteetsete tekkide ja patjade kohta. Kui oled harjunud magama selili või kõhuli, vali pehmem padi. Kui eelistad magada külili, osta kõvem padi.

Elektroonilise äratuskella kuma
Äratuskella kuma võib uinumisel olla segav faktor. Eesmärgiks on teha tuba nii pimedaks kui vähegi võimalik. Varja heledad numbrid raamatuga või osta tavaline äratuskell. Alternatiivina võid kasutada äratuskella asemel mobiiltelefoni äratust.

Lammaste lugemine
Kui sa ei saa uinuda, on mõttetu voodis und oodata. Kui oled üritanud magama jääda kauem kui 30 minutit, tee midagi üksluist, sest vähest ajutööd nõudvad ülesanded uinutavad mõistust.

Hilisõhtune treening
Päevane trenn hoiab sind energilisena mitu tundi. Seetõttu ei soovitata trenni teha vähemalt kolm tundi enne magama minekut. Pingeline füüsiline tegevus tõstab keha temperatuuri ja pumpab energiataseme üles – mõlemad segavad rahulikku uinumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles