Viis müüti aknest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Akne on probleem, millega puutuvad päevas miljonid inimesed kokku. Ajapikku on tekkinud akne kohta palju müüte - vaatame järele, millised need on.

Kuigi akne pole surmav nahahaigus, siis mõjutab see inimese enesehinnangut ja isegi elukvaliteeti. Paljud inimesed üritavad akne vastu võidelda oma jõududega, kuid et nahka mitte kahjustada, on oluline teada, mis on müüt, mis mitte, vahendab Gesundheitport.com.

Käesolevas artiklis toome sinuni 5 kõige levinuimat müüti aknest.

Müüt 1: ainult teismelistel on akne

Akneprobleemide all kannatavad paljud inimesed ning see ei sõltu vanusest.

Kuigi akne esineb enamasti murdeeas ning on seotud hormonaalsete muutustega, võib haigust esineda ka imikutel (vastsündinute ja imikute akne) ning täiskasvanud naistel ja meestel (täiskasvanute akne).

Naistel võib akne ägeneda umbes nädal enne menstruatsiooni ja paraneda pärast seda.

Müüt 2: akne põhjustab mustus

Mustus ei põhjusta aknet. Isegi määrdunud nahk ei põhjusta aknet, kuigi tuleb mainida, et hügieen on siiski terve naha juures oluline.

Selle väärarvamuse tõttu ei julge paljud arsti poole pöörduda.

Enamasti on aknehaigetel keskmisest rasusem nahk, mis vajab igapäevast hooldust, kuid puhastusvahendite liiga äge kasutamine võib nahka hoopis liigselt kuivatada ja normaalset kaitsebarjääri rikkuda.

Müüt 3: akne tekib stressist

Stress ei ole otsene akne põhjus, kuid stress võib raskendada akne ja naha olukorda. Et üldist tervist hoida, on siiski oluline stressi oma elus vähendada.

Kuigi paljud kaebavad, et nende lööve ägeneb stressiga, on sellele probleemile raske ühest vastust anda, sest stress ja akne sagedased probleemid, et nende koos esinemine on küllalt tavaline ning stressis inimene tihtipeale oma välimuse suhtes märksa tundlikum. Samuti kipub stressis inimene rohkem oma vistrikke pigistama, traumeerides näonahka ja põhjustades sellega ise haiguse ägenemist.

Müüt 4: akne tekib valest toitumisest

Kindlasti oled sa kuulnud, et akne tekib valest toitumisest. Akne teket on seostatud šokolaadi, ketšupi, sinepi, hamburgerite, jäätise, rasvaste või vürtsitatud toitude liigse tarbimisega. Tõde on aga see, et teaduslikud tõendid selleks puuduvad. Akne tekkimist on võimatu selgitada ühe põhjusega.

Ainus toiduga saadav aine, mis võib põhjustada akne ägenemist, on mikroelement jood, mida saame kodeeritud soolast. Enamasti aga ei tarbita jodeeritud soola sellises koguses, mis põhjustaks aknet.

Kui märkad pärast söömist mõnede toiduainete suhtes nahal negatiivset reaktsiooni, siis on parem seda edaspidi vältida.

Müüt 5: akne on nakkav

See on üks suur müüt - akne ei ole nakkav. Akne on krooniline rasunäärmete haigus näol, seljal ja rinnal ja seda iseloomustab vistrike esinemine nahal, rasuvoolavus (seborröa), komedoonide, põletikuliste sõlmede, mädavillide ja raskematel juhtudel ka armide teke.

Aknet võivad põhjustada näiteks pärilikkus, rohkenenud rasueritus, rasunäärmete sarvestumishäire ning mikroobid.

Parim kaitse akne vastu on selle ennetamine ja ravi. Viimasega saab kergendada haiguse kulgu ning vähendada armistumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles