Stressist vabanemise saladused maailma eri paigust

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stressiga puutub ilmselt iga inimene ühel hetkel kokku. Mida teevad stressi korral meie põhjanaabrid? Või kuidas ennetavad stressi jaapanlased?

Üks võimalus on stressi korral pöörduda terapeudi poole, kuid erinevate rahvaste näited tõestavad, et stressi saab leevendada ka lihtsamate vahenditega. Erinevaid stressist vabanemise saladusi edastab Oprah.com.

Rootsi: magus paus igas päevas
Kohvipaus võib tähendada sinu jaoks seda, et jooksed kiirelt välja, ostad kohvi kaasa ja kiirustad tagasi kontorisse, kuid Rootsis on kohvipaus justkui väike söömaaeg. Kohvipausil tuleb koos kaaslasega kontorist välja minna, juua kohvi ja süüa selle kõrvale midagi magusat. Rootslased teevad ühe pausi tavaliselt kella kümne paiku ja teise kella kolme paiku.

Rootsi kohvibränd Gevalia on välja selgitanud, et rootslased eelistavad kanget kohvi, seega järgi nende eeskuju ja telli espresso ning kõrvale väike šokolaad või saiake. Kui võtad kohvi kõrvale kaneelisaia, söö see ära koos kohviga – arvuti taga söömine paneb meid sööma rohkem, hindama toitu vähem ja näksima terve päeva jooksul.

Kui sa ei taha oma laua tagant kaua eemal olla, pea meeles, et uuringud on näidanud, et neil, kes töö ajal pause teevad ja kolleegidega suhtlevad, on 10-15 protsenti paremad töötulemused kui neil, kes eelistavad üksi laua taga istuda.

India: naudi peamassaaži
India peamassaaž on tuhandeid aastaid vana ning tasakaalustab energiakeskusi, leevendab stressi, stimuleerib lümfisüsteemi ning vähendab migreeni. Kui osale võib taoline teraapia mõjuda uinutavalt, siis teistel võib energiatase ning keskendumisvõime tõusta, mis ärgitab tööd tegema.

Jaapan: paljajalu tööle
Aasias on kombeks võtta jalanõud jalast enne tuppa sisenemist, kuid Jaapanis on levinud võtta kingad jalast ka kontorisse jõudes. Välijalanõud jäetakse vestibüüli või kappi ning jalga pannakse sussid, et kontoris ringi käia. Mugavustunne aitab inimestel paremini keskenduda oma tööle ning naistel aitab see ennetada sääremarja krampe, mis tekivad kõrgete kontsade kandmisest. Kui mõtled sellele, kui palju aega veedad kontoris, tunduvad mugavad sussid olevat hea investeering.

Soome: higistamine heas seltskonnas
Saunad asuvad Soomes igal pool: kodude ja suvilate aedades, kortermajades, hotellides, paljude kontorihoonete katustel (kus tasuta joogid ja snäkid on tavapärane hüve pärast tööd) – isegi Helsingi parlamendi hoones.

Soomlased käivad saunas tavaliselt vähemalt korra nädalas. Seal on hea lõõgastuda ja pere või sõpradega stress välja higistada, kuid pole ka ebatavaline, et sauna kutsutakse ärikohtumiste jaoks kolleege või äripartnereid. Saunade populaarsus võib ka seletada, miks Soome oli ÜRO koostatud maailma õnnelikkuse raportis teisel kohal.

Lääne-Aafrika: vähendades stressi rütmide abil
Osalemine grupi trummimängus parandab tuju ja vähendab stressi. Kui oled kindel, et ei liitu kunagi trummiringiga pargis, otsi mõni tuttav, kellel on kodus Aafrika trumm ja proovi mängida. Koos teistega mängimisel tunned tugevat ühtekuuluvustunnet, õpid hindama teiste kultuuride rütme ja keskendud rohkem rütmide jälgimisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles