Tüdrukud on sama sportlikud kui poisid

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tüdrukutele öeldakse kogu aeg, et poisid on neist loomupäraselt tugevamad ja kiiremad. Selle eelduse tõttu erinevad poistele ja tüdrukutele mõeldud spordialad juba väga varajasest east saadik. Uue uuringu kinnitusel on see arusaam aga väär – poisid ületavad tüdrukuid spordis alles puberteedieas.

See tähendab, et poisid ja tüdrukud on mitmes spordialas võrdsed rivaalid, vahendab Huff Post. Seda eelkõige ujumises, mis oli hiljutise uurimuse tähelepanu keskpunktis. USA Indiana ülikooli teadlased analüüsisid üle 1, 9 miljoni ujumisvõistluse andmeid Ameerika Ühendriikides. Nendest võistlustest võtsid osa nii poisid kui tüdrukud vanuses 6 kuni 19.

Avastati, et 6-8-aastaste laste puhul ei esinenud tulemustes mitte mingeid sugudevahelisi erinevusi. 11-12-aastaste puhul olid vahed mittemärgatavad. Ilmnes, et puberteediea paiku (vanuses 13-16), kui poistel hakkavad lihased järsult arenema, hakkavad nende võistlustulemused tüdrukute tulemusi ületama.

Uuringu juhtivautor Joel Stager selgitas, et vähemalt mõne spordiala suhtes on kindel, et teatud arengujärgus on poisid ja tüdrukud võrdsed vastased. Muidugi ei ole lihased spordis ainsaks määravaks teguriks. Seetõttu valisidki uurijad vabastiili, sest see sõltub eelkõige lihasjõust, mitte pühendunud treeningust.

On teada, et sport parandab laste enesehinnangut ja sotsiaalseid oskusi, õpetab probleemide lahendamist ja distsipliini ning vähendab stressi. Kes teab, mida õpetaks see lastele soorollidest ja-erinevustest, kui tüdrukud ja poisid võistleksid võrdsetena nii basseinis kui ehk teisteski spordialades?
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles