Riigikontroll: toiduamet ei suuda hinnata saasteainete mõju tervisele

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Riigikontrolli audit näitas, et veterinaar- ja toiduamet ei suuda hinnata saasteainetest tulenevaid ohte tervisele ning on sellest tulenevalt jätnud müügilt kõrvaldamata pestitsiididega saastunud toitu.



Riigikontroll auditeeris riigi tegevust taimse toidu ohutuse tagamisel ning leidis, et toiduohutuse järelevalve suudab avastada vaid osa pestitsiididega ja muude saasteainetega saastunud aiasaadustest.

Riigikontrolli hinnangul näitavad veterinaar- ja toiduameti (VTA) kontrollide tulemused pestitsiidijääke taimses toidus tegelikkusest vähem. Kui võtta aluseks vaid toiduga seotud analüüsid, oleks pestitsiididega saastatus 7 ja mitte 3 protsenti, nagu näitavad veterinaar- ja toiduameti andmed.

Kontrollide tulemustes kajastatakse riigikontrolli teatel toiduohutuse uurimisega mitteseotud proove (söödad, külviseeme), samuti on analüüside hulgas ebaproportsionaalselt palju mahetoodangu proove, kus pestitsiide ei kasutata.

Saastunud toitu pole müügilt kõrvaldatud

Riigikontrolli audit näitas, et toiduohutuse järelevalve ei suuda hinnata saasteainetest tulenevaid ohte tervisele. Puuduvad uuringud Eesti elanike toitumisharjumistest, mis võimaldaks teha riskipõhist järelevalvet ja otsustada, millistel juhtudel on põhjendatud toidu müügivõrgust kõrvaldamine.

Viimase kahe aasta jooksul on veterinaar- ja toiduamet pestitsiididega saastunud toitu küll avastanud, kuid seda pole müügilt kõrvaldatud.

Eestis on pestitsiidijääkide laboratoorse tuvastamise võimekus riigikontrolli teatel madal. Riik suudab analüüsida umbes viiendiku Euroopas kasutamiseks lubatud pestitsiididest.

Laborite madala suutlikkuse põhjuseks on omavaheline konkureerimine, mis on tinginud seadmete alakoormatuse, teenusemahtude vähenemise ja suutmatuse investeerida analüüsimeetodite laiendamisse.

Riigikontroll heidab ette, et toidu kontrollimise tulemusi ei esitata tarbijale arusaadaval kujul. Kuigi aruanded on esitatud VTA kodulehel, on need alates 2005. aastast ingliskeelsed ja sisaldavad keerulisi tabeleid.

Riigiasutused ei avalikusta pidevalt pestitsiidide järelevalve ja toidu uuringute tulemusi ega tõsta süsteemselt tarbijate teadlikkust, et nad saaksid teha teadlikke valikuid.

Riik eraldab toidu ja sööda järelevalvele igal aastal üle 100 miljoni krooni (sh saasteainete seirele 2 miljonit krooni). Alates 2007. aastast vastutab toiduohutuse järelevalve eest VTA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles