Koduste isade võidukäik

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tähelepanu kõik ületöötanud ja vähekiidetud emad: ajad on muutumas! Uue generatsiooni isad seavad perekonna tähtsale kohale ja aitavad kodus rohkem kaasa.

Üha enam mehi võrreldes eelmiste generatsioonidega toetab oma naisi majapidamistöödes ja lastega tegelemisel. Nad on rohkem pühendunud oma perele, kallistavad rohkem, ütlevad «ma armastan sind» rohkem. Pesumasina kasutamine pole nende jaoks enam võõras tegevus. Kui kahekümnendal sajandil tahtsid naised üha enam töö juures hinnatud olla, siis kahekümne esimesel sajandil tahavad isad rohkem aega veeta perega. Lühidalt öeldes, isad käituvad üha rohkem nagu emad, kirjutab Psychology Today.

Kas see pole mitte see, mida naised on ammu oodanud? Mõnes mõttes on. Kui isa pühendub rohkem kodule, toob karjääriredelil järjest kõrgemale püüdlev ema koju üha suuremaid palgatšekke. Kuid see, et naised töötavad kodust väljaspool rohkem, ei tähenda, et nad saaksid kodus rohkem puhata. Naiste kanda on endiselt umbes 70 protsenti kodutöödest (kuigi mehed usuvad, et nemad teevad pooled tööd ära). Nagu võisite juba aimata, võib taoline olukord muutuda plahvatuslikuks kui majanduslikud pinged on juba niigi õhus.

Naised, kelle kodus valitseb selline olukord, on öelnud, et koduse rahutuse oht on alati olemas. Kui palud mehel poest liitri piima tuua või lapsed trenni viia, on õhus alati varjatud vihje, et naine saab seda paluda, sest temal on töökoht ja mehel pole.

Muidugi kõik kodused isad ei pruugi sugugi töötud olla, kuid kui on tõesti olukord, kus isa on kodune tööpuuduse tõttu, võib olukord muutuda raskeks. Mees tunneb end töötu rollis niigi nõrgemana ja kodus «naiste töö» ülevõtmine on järjekordne löök mehisuse pihta. On ka mehi, keda see ei häiri: nad pigem tunnevad rõõmu selle üle, et näevad oma lapsi üles kasvamas. Kuid üldiselt on leidnud kinnitust fakt, et kui isast saab leiva lauale tooja asemel leiva küpsetaja, võib kannatada tema enesehinnang ning see võib omakorda mõjutada abielu.

Kuigi meile meeldib mõelda, et naise ja mehe roll ühiskonnas on muutunud niivõrd paindlikuks, et ema ja isa saavad omavahel kohad vahetada, ei pruugi see nii lihtne olla. Üks asi on mehe uuenenud enesehinnang, kuid teine asi on kultuuriline vaatepunkt, sest teatud ringkondades on kodused isad endiselt uudne nähtus.

Ometi on isade kodusolek tervitatav – uue generatsiooni isad näevad perekonda kui oma elu keskpunkti ja see on uus suhtumine. Võib-olla on asi selles, et nende naised töötavad või selles, et nad tundsid kasvades puudust oma isadest, kelle ainus ülesanne oli olla pere toitjaks. Igatahes on ajad muutumas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles