Kas naised taluvad valu paremini kui mehed?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öeldakse, et indiaanlane ei tunne üldse valu ja õige mees võib valu korral ainult kulmu kortsutada, mitte nutta. Naised peavad taluma aga sünnitusvalusid. Kes on valu suhtes tundlikumad – naised või mehed?

Valuga seotud küsimustele annab vastused Saksamaa endokrinoloog John Wagner, vahendab Spiegel.de.

«Naised on valu suhtes tundlikumad,» kinnitas endokrinoloog. «Paljud uuringud on näidanud, et naised tajuvad valu intensiivsemalt kui mehed,» lausus Wagner.

Erinevus seisneb Wagneri sõnul mees-ja naissuguhormoonides: kui testosteroon aitab meestel valu leevendada, siis naiste puhul östrogeen hoopis suurendab valu.

"Stereotüüp karmist mehest, kes valu ei tunne, on ka tõepõhi all – ta tunneb lihtsalt vähem valu kui naisterahvas,» ütles Wagner.

Endorfiinid aitavad sünnitavatel emadel valu leevendada

Tunduvalt selgemaks saab valude tundmine soo muutmisel. «Naissuguhormoonidega varustatud mehed tunnevad tihti kroonilisi valusid, seevastu naised, kes on otsustanud meheks hakata, tunnetavad testosterooni ravil hoopis vähem valusid,» selgitas Wagner.

Nii et testosteroon ei muuda mehi ainult mehisemaks, vaid teeb nad ka vähem tundlikumaks.

«Sünnitamisel aitavad naistel valu taluda endorfiinid,» ütles John Wagner ning lisas, et need on heaolutunnet tekitavad ained, mida toodetakse ajuripatsis. «Endorfiinide taseme tõus on keha loomulik reageering valule - teisisõnu on tegemist nii öelda loodusliku valuvaigistiga, keha laseb need valuvaigistavad ained valla tugeva valu korral,» märkis Wagner.

«Valulävi on siiski kõigil erinev ja selle üle spekuleeritakse siiani,» lisas endokrinoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles