Naiste aju töötab ärevas olukorras meeste omast aktiivsemalt

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stressirohkes olukorras on meeste ja naiste sooritused sarnased, kuid naiste ajud töötavad pingelises situatsioonis aktiivsemalt.

Hiljutine uuring näitas, et kui mehed ja naised panna samasse stressirohkesse olukorda, töötavad naiste ajud ärevuse tõttu meeste omadest rohkem, vahendab CBS News.

Uuringu kohaselt kogevad naised meestest 60 protsenti suurema tõenäosusega oma elu jooksul ärevushäiret. Ärevushäire sümptomite avaldumine võib alata juba 11-aastaselt. Naiste puhul on suurem tõenäosus, et nad kannatavad mitme psüühilise häire all korraga ning depressioon võib tihti esineda inimestel, kes kannatavad ärevushäire all.

Hiljuti USAs läbi viidud uuringus kasutati 79 naistudengit ja 70 meestudengit. Osalejatel paluti lahendada ülesandeid ja täita küsimustik, milles tuli hinnata kui palju nad päeva jooksul muretsevad.

Naistel, kes pidasid end suurteks muretsejateks, esines kõrge aktiivsus ajus kui nad ülesannetes vigu tegid. Kuigi nii stressis naiste kui meeste tulemused olid peaaegu samad, pidid naiste ajud rohkem töötama. Kui test keerulisemaks muutus, läksid rohkem ärevuses olevate naiste tulemused halvemaks, mis tähendab, et ärevus ja sellest tulenev stress võib sooritust muuta.

Uuringu läbiviija selgitas, et ärevuses naiste ajud peavad rohkem tööd tegema, sest neil on palju segavaid mõtteid ja muresid. Sellest tulenevalt on nende ajud justkui suurest mõtlemisest kurnatud, mis võib omakorda tähendada raskusi koolis. Juba on kindlaks tehtud, et ärevuses lastel – eriti tüdrukutel – on raskusi akadeemilistes ainetes nagu matemaatika.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles