Sooja päeva külm supp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Ees on pikk soe suvi. Peale tavaliste eestlaste suvelemmikute šašlõki, tomati-kurgisalati ja maasikate on viimastel aastatel populaarsust kogunud ka külmsupid.

 Hispaanlaste tomatipõhine gazpacho on nüüdseks tuttav vahest juba kõigile, okroškad ja holodnikud aga veidi vähem. Pakun välja ühe vene köögi mõjutustega külma keefirisupi peedi ja maitserohelisega. Uskuge mind, supp on tõeliselt maitsev ja meeldib ka väiksematele sööjatele.
Soovi korral võib juurde segada hakitud keedukartulit või head sinki, tavaliste kanamunade asemel võib kasutada ka vutimune.

Holodnik
Supist jätkub neljale kuni kuuele sööjale
•    300 g peeti (väiksemad on maitsvamad)
•    2 väikest rohelist kurki
•    peotäis rohelist sibulat ja tilli
•    1 liiter keefirit
•    1 sl riivitud mädarõigast (võib olla purgist)
•    soola ja musta pipart
•    2-3 keedetud muna
Pese peedid, keera fooliumisse ning rösti 200-kraadises ahjus 45 minutit, kuni need on pehmed. Lase täielikult jahtuda, siis koori ja riivi jämedalt. (Röstimine annab peedile mõnusalt magusa maitse. Kui aega napib, võid kasutada ka valmisriivitud keedupeeti, mida müüakse vaakumpakendites.)


Keeda mune 10 minutit, jahuta külma vee all. Koori ja lõika pooleks.

 Pese kurgid ja haki väikesteks kuubikuteks. Haki sibulapealsed ja till.

Sega kausis riivitud peet ja osa keefirist, maitsesta soola, pipra ja riivitud mädarõikaga. Sega juurde kurgikuubikud, hakitud till ja sibul ning seejärel ülejäänud keefir.


Serveeri suppi hästi külmalt, serveerimisel tõsta peale keedetud munapoolik.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles