Kas kohvi joomine vähendab Alzheimeri riski?

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hea uudis neile, kes ei suuda hommikut alustada kohvitassita.

South Florida Ülikooli ja Miami Ülikooli teadlased on teinud kindlaks, et suurem kofeiini tarbimine – enamasti kohvi näol – on seoses Alzheimeri tõve hilisema avaldumisega, seda ka vanemate inimeste seas, kellel esineb juba kergeid kognitiivseid raskusi (peetakse Alzheimeri ja dementsuse varajaseks märgiks), kirjutab Huffington Post.

Teadlased viisid uuringu läbi 124 inimese seas vanuses 65-88, osal uuringus osalejatest esinesid kerged kognitiivsed raskused. Uuringu tulemused näitasid, et uuringus osalejatel, kellel kahe kuni nelja aasta jooksul kujunes välja dementsus, oli 51 protsenti madalam kofeiinitase veres kui neil, kelle sümptomid ei muutunud tõsisemaks.

Uuringu läbiviijate sõnul ei viita tulemused sellele, et kohvi joomine ennetab täielikult Alzheimeri tõve teket, vaid sellele, et kohvi võib vähendada tõve tekkimise riski. Meeles tuleb pidada ka seda, et hea asjaga ei tasu liialdada – kohvi tuleb juua mõõdukalt ja soovitatavalt ilma kalorirohkete lisadeta nagu suhkur ja koor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles