Mida õppida töötavatelt isadelt?

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Emad kipuvad laste pärast rohkem muretsema kui isad, kuid äkki tasuks emadel aeg maha võtta ja lapsed tihemini isade hoolde usaldada?

Head emad, töötavatel isadel on omadusi, mida lastekasvatuse osas tasuks neilt üle võtta. Isa viib lapse kooli ja jõuab ise õigeks ajaks tööle. Enne uneaega muudab isa lapsed energiliseks kõiki võtteid lubava maadlusmatšiga. Ja kui sina terve nädalavahetuse koristad ja majapidamistöid teed, loeb tema lehte, vaatab mänge, mängib beebiga jne. Töötavate isade omadustest kirjutab Working Mother.

Me unustame mõnikord, et taolised erinevused elus ja laste kasvatamises on olulised mitte ainult lapse arengus, vaid ka täiskasvanu terve mõistuse jaoks. Parimad vanemad aitavad lastel näha, et probleemi lahenduseks on rohkem kui üks võimalik lähenemine. Mõelge kas või sellele, kuidas emad ja isad beebisid hoiavad. Emad võtavad lapse sülle näoga enda poole, asetades ta oma lõua alla. See on sõnatu sõnum: ma armastan ja kaitsen sind. Isad aga võtavad lapsed sülle mänguliselt ja ettearvamatul moel ning suunavad nad näoga välismaailma poole. Sõnum: siia maailma sa sisened ja ma valmistan sind selleks ette.

Järgnevalt on välja toodud kaheksa asja, mida töötavad isad kõige paremini oskavad. Märkus emadele: teil tasub ehk neilt õppust võtta.

1. Natuke «karmi mängu» on okei. Isad on altimad veetma aega väljas ja loopima lastega palli või laskma neil ronida. Võib-olla on aeg astuda samm tagasi ja mitte muretseda muruplekiliste põlvede pärast ning mõista, et mürades kogevad lapsed vabaduse tunnet ja panevad end proovile.

2. Riski võtmine võib olla tervislik. Nii tööl kui kodus on mehed edukad võtma läbimõeldud riske. Isad võivad küll ettevaatlikuks muutuda, kui näevad last diivani käetoel turnimas, kuid tegelikult tahavad, et lapsed oleks julged. Isad teavad, et isegi kui laps kukub, saab vigastusele vajadusel plaastri peale panna või lapse kukkumise ajal kinni püüda.

3. Lastega ajaveetmine on loomulik tegevus. Töötavad isad ei muretse selle üle nii palju kui töötavad emad – ega oota luba lastega seotud küsimustes. Nad võtavad laste jaoks vajaliku aja muuseas ja saavad ka päevatöö tehtud. Kui isadel on vaja olla kontorist eemal mõne kooliürituse tõttu, ei tunne nad süütunnet ega pea vajalikuks kaitsta oma valikuid.

4. Konkurents võib tulla kasuks. Emad on kui rahuhoidjad, kes soovivad, et pereliikmed tunneksid heameelt oma saavutuste üle. Isad on sagedamini arvamusel, et mitte igaüks ei teeni auhinda. Isad pigem julgustavad «sõbralikke võistlusi», soovitavad lastel punkte lugeda, tähistada võitusid ja suhtuda kaotajatesse lahkelt. Mida isadelt õppida: konkurents julgustab lapsi rohkem vaeva nägema ja õppima elu pettumustega toime tulema.

5. Mitme asjaga korraga tegelemine pole alati hea. Isad keskenduvad tihti vaid ühele tegevusele korraga, nagu ratta parandamine või olulise mängu vaatamine. Emad vastavad tööalastele e-kirjadele, aitavad lapsi kodutööga ja valmistavad õhtusööki – kõike korraga. Parim ravim sellisel juhul? Delegeeri rohkem ülesandeid oma abikaasale.

6. Aeg iseenda jaoks on oluline. Töötavad isad kaitsevad oma «minu aega» tulisemalt, tähendagu see siis jõusaali külastust või diivanil lugemist. Töötavad emad teavad, et teiste inimeste vajadused tulevad alati enne enda omi, kuigi aja mahavõtmine on oluline energia taastamiseks. Emad, te teate, mida teha: pange oma kalendrisse kirja massaažid, joogatunnid või mis iganes teile meeldib.

7. Lapsed peavad avastama – ja mõnikord ka ära eksima. Sa muutud närviliseks, kui abikaasa lubab lapsel üksi uidata mänguväljakul. Kuid alateadlikult julgustab ta last olema uudishimulikum ja iseseisvam, ise samal ajal silma peal hoides, et vajadusel appi tõtata.

8. Riietus ja juuksed ei pea olema ideaalsed. Emad peavad end laste riietuse sobitamisel eksperdiks. Kuid ehk peaks natuke vabamalt võtma? Isade arvates võivad lapsed magada oma igapäevastes riietes, kui need neile selga ununevad. Isad saavad oma ülesandega hakkama, nad on selle tegemisel lihtsalt paindlikumad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles