Ühises voodis magamine mõjub tervisele hästi

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üha enam uuringuid näitab, et partneriga ühes voodis magamine on tervisele kasulik. Veelgi enam - on teadlasi, kes peab just ühes voodis magamist kõige olulisemaks põhjuseks, miks lähedases suhtes olevad inimesed kauem ja tervemalt elavad.

Varasemad uuringud on näidanud, et naised magavad mehe kõrval halvemini kui üksi ja mõlema soo esindajad liigutavad end kõrvuti magades öösel rohkem. Ühises voodis on peamisteks tülitekitajateks teki jagamine, erinevad uneajad ja magamistoa temperatuuri eelistused, vahendab The Wall Street Journal.

Uneekspertide sõnul saab aga neid probleeme lahendada ja eraldi magamistube pole vaja. Dr. Troxel Pittsburgh’i ülikoolist on uurinud naiste uneharjumisi ja ta leidis, et võrreldes vallaliste naistega jäävad pikaajalistes suhetes (mis on kestnud üle 8 aasta) naised kiiremini magama ja ärkavad öö jooksul harvem üles.

Ühe hüpoteesina on tervisele kasulik turva- ja kindlustundega seotud madalam stressihormooni kortisooli tase organismis. Niinimetatud armuhormoon oksütotsiin aga vähendab ärevust ja mõjutab ka unetsüklit. Seega kaaluvad lähedustunde psühholoogilised tegurid üles selle, kui partnerid ühises voodis öösel end rohkem liigutavad.

Peamiseks probleemiallikaks suhetes võib kujuneda see, kui partneritel on erinevad unevajadused. Üks uuring näitas isegi, et need partnerid, kelle sisemine kell ei kattu, tülitsevad rohkem ja on harvem vahekorras kui teised. Kuna enamik inimesi ei saa oma sisemist kella teadlikult muuta rohkem kui tunni aja võrra, siis tuleb partneri erinevate vajadustega lihtsalt leppida.

Eksperdid soovitavad teki ja palavusest tingitud probleemide korral magada erinevate tekkidega. Kui aga üks partneritest on ööinimene ja teine pigem hommikuinimene, siis võiksid nad kokku leppida, et enne ühe uinumist naudivad nad koos «erilist aega» ja teine võib siis pärast seda uuesti üles tõusta, hiljem magama heita ja hommikul kauem magada. Kui üks partneritest magab kauem, ei tähenda see, et ta on laisk. Inimeste unevajadused on erinevad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles