Kas laste pärast tasub kokku jääda?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selline olukord, mil armumine viib armastuseni ja perekonna loomiseni ning lõppeb lahutusega, ei ole kahjuks üheski riigis erand. Kõige rohkem kannatavad selles protsessis suhted lastega.

Paljud abielupaarid, kes on üksteisest lahku kasvanud, otsustavad koos elada siiski laste pärast. Kas sellise suhte puhul on võimalik teeselda laste nähes õnne ja armastust? Sellele küsimusele ei saa vastata üldiselt, kuid portaal Want2love.net toob välja mõned aspektid, millega tuleks arvestada, kui sul on plaanis oma partneriga laste pärast kokku jääda.

Igapäevaelu - esimene takistus

See sõltub küll laste vanusest, kuid tavapärane päev näeb perekondades välja selline: hommikul lapsed lasteaeda või kooli ja õhtuks on pere taas koos. Argielu probleemide lahendamine on iga kooselu puhul proovikiviks – seoses lastega on vaja paljudes küsimustes omavahel kokkuleppele jõuda ja seda iga päev.

Juhul, kui emal või isal on tekkimas uus suhe kellegi teisega, tunnetavad olukorda ka tasapisi lapsed. Tekkivad küsimused: «kuhu ema nii hilja õhtul sõitis?» või «miks isa nii hilja koju tuli?». Kui soovid teeselda lastele ideaalset maailma ja perekonda, tuleb neile valetada. Seda suurem on aga tulevikus laste pettumus, kui nad teada saavad, et vanemad on neile valetanud.

Kas ei oleks parem lastele tõtt rääkida?

Teine võimalus on jätta näitlemine ja rääkida lastele oma kooselust nii nagu see on. Kuigi sa elad oma abikaasaga koos, ei ole tunded enam nii magusad kui varem ja sa tunnistad seda ka oma lastele. Lapsed ei ole rumalad, vastupidi, nad on selliste olukordade puhul väga tundlikud ja tähelepanelikud.

Tõenäoliselt kui vanemad on lahutatud, tekkib ka sõpradel, vanematel ning lastel küsimus, miks ema ja isa veel koos elavad. Teadmine, et vanemad elavad koos ainult laste pärast, võib tekitada lastes süütunde – on oht, et lapsed hakkavad vanemate lahkuminekus ennast süüdistama.

Selged sõnad – usaldusväärsed reeglid

Kui vanemad lepivad omavahel kokku, et lahutavad kooselu, kuid lubavad, et võimaldavad lastel sellegipoolest mõlema vanemaga vabalt suhelda, on see parem lahendus, kui lastele oma suhte kohta valetada. Et vältida võõrandumist, oleks piisav, kui lapsevanemad võtaksid koos lastega vähemalt igal kuul ühise väljasõidu ette - loomaaeda, lõbustusparki või lihtsalt jalutama.

Lapsed teavad täpselt, kes on nende vanemad - ka siis, kui emal või isal on uus partner. See võib kõlada küll lastele karmilt, kuid aeg parandab haavad. Pärast paari kuud hakkavad lapsed uue olukorraga harjuma. Valetamist ei unusta aga lapsed iial!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles