Huvitavaid lastekaitsepäeva üritusi toimub üle Eesti

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänase lastekaitsepäeva puhul korraldatakse nii täna kui kogu nädalavahetuse jooksul mitmeid põnevaid pereüritusi, millest tasub lastega osa võtta.

Tallinn

Lasnamäel asuv Lindakivi kultuurikeskus: lastekaitsepäeva tähistatakse lõbusa meelelahutusprogrammiga lastele, noortele ja tervele perele kella 15-18 kultuurikeskuse tagusel väljakul (Koorti 24). Kohal on batuut ja poni, saab mängime mängudes osaleda ja käsitöötoas kaasa lüüa, loositakse auhindu, tehakse tasuta näomaalinguid, müüakse karnevalikaupu, suhkruvatti ja maasikaid, esinevad noored hiphopparid, artistid ja DJd. Üritus toimub koostöös Tallinna avatud noortekeskuse ja JJ Street tänavatantsukooliga, auhinnad panevad välja Pizzapoisid ja TV3+.

Artise kinos algab kell 18 festivali Koolifilm 2012 auhinnatseremoonia ja võidufilmide avalik linastus. Esitlusele tuleb Eesti koolinoorte filmiloomingu paremik. Lisainfo: Kaisa Masso, MTÜ Kinobuss, tel: 672 9704, e-post: kaisa [ät] kinobuss.ee

Traditsiooniliselt peab koostööpartnerite toel suurejooneliselt lastekaitsepäeva ka Tallinna Loomaaed. Nagu ikka, algab lastekaitsepäeval ka laste loomaaia hooaeg. Lisainfo: www.loomaaed.ee/

Mustamäe Avatud Noortekeskuses tõmmatakse kell 12 pidulikult joon alla Mustamäe koolide 1.–4. klasside õpilaste luulekonkursile, üritusel osaleb linnaosa vanem Helle Kalda. Kell 15.30 algab Tallinna Lehola Lasteaia II laulupidu, peolisi tervitab Mustamäe halduskogu esimees Igor Kravtšenko. Kella 17–21 Toimub Mustamäe Avatud Noortekeskuses välidisko «Lambada ja midagi magusat» – õuemängud, tantsud, rongkäik; meeles peetakse juunikuu sünnipäevalapsi.

Kell 13 avatakse Järve Keskuses Nõmme lasteaedade kunstinäitus, mille motoks on «Laps loob maailma». Osaleb 14 Nõmme lasteaeda. Näitus jääb avatuks juunikuu lõpuni. Avamisel esinevad laululapsed eralasteaiast Midrimaailm.

Laupäeval, 2. juunil tantsivad pisipõnnid Viimsi Vabaõhumuuseumis eesti esimesel lastesõimede tantsupeol suve rõõmsaks. Pidu kestab kella 10.30-13. «Pisipõnni tantsupeo» üldjuhiks on tantsumeister Maido Saar. Rahvuslikud tantsud on loonud ja lastele-vanematele selgeks õpetanud lasteaedade oma liikumisõpetajad.

Nõmme linnaosas toimub lastekaitsepäevale pühendatud üritus «Elav raamatukogu» - piknik Nõmme lastele ja peredele ning Tallinna lastekaitsetöötajatele - juba homme, 30. mail kella 14-18. Vabaduse pargis toimuval üritusel osaleb ka Nõmme linnaosa vanem Erki Korp. Üritus saab teoks tänu Briti Nõukogu ja Nõmme linnaosa valitsuse rahalisele toetusele. Üritusele on kutsutud esinejad Nõmme noortemajast ja Nõmme koolidest, ühtlasi viiakse läbi «Elava raamatukogu» esitlus. «Elav raamatukogu » on kogemuste jagamise meetod, mille raames saavad üritusel osalejad «laenutada» endale teatud ajaks elava raamatu – ühe huvitava inimese. Iga selline «elav raamat» räägib kuulajatele etteantud teemadel oma põnevatest isiklikest kogemustest. Need jutustused annavad lastele ja noortele uusi teadmisi, tõstavad nende teadlikkust teistega arvestamise vajalikkusest, aitavad mõista inimeste vahelisi erinevusi ja arendada dialoogi.

Maailmapäeva eelnädala «Igal lapsel maailmas on õigus inimväärsele elule» raames pakutakse Püha Vaimu kiriku ja Kehrwiederi kohviku hoovis maailma avastamise rõõmu nii suurtele kui väikestele. Kolmapäev, 30. mai on kunstide päev – esitatakse nukunäidendit, tutvustatakse hõimurahvaste laste elu-olu ning Püha Vaimu kiriku kunstivarasid, maalitakse üheskoos teemal «Lapsepõlv on lahe aeg». Neljapäev, 31. mai on koduõuede päev – esineb Tallinna Rahvusvahelise kooli koor, räägitakse lapsevanemaks olemisest ja vanemluse toetamisest, esitatakse nukunäidendit ning õpetatakse taaskasutusmaterjalidest meisterdamist.

Reede, 1. juuni – lastekaitsepäev – on mängude päev, päevakavas on muusika ja pillide töötuba, mängud, kirikuseiklus Püha Vaimu kirikus. Laupäeval, 2. juunil toimub Vabaduse väljakul Maailmapäev.
Männiku noortekeskuses toimub lastekaitsepäeval hooaja lõpupidu, mängitakse suuri lauamänge, avatakse kunstiklubidest osavõtnute tööde näitus, tehakse näomaalinguid ja õpitakse graafika algtõdesid.

Lastekaitsepäeva tähistab ka tsirkusestuudio Folie - Salme Kultuurikeskuse juures õpetatakse kella 16.30-18 monorattaga sõitma, halva ilma korral toimub üritus kultuurikeskuse võimlas. Lisainfo www.tsirkus.ee/folie
Rotermanni väljakul annavad Lastekaitsepäeva puhul kontserdi Indigolapsed. Lapsed saavad teha megasuuri seebimulle ja harjutada žongleerimist vigurpulkade ja poidega, on võimalik ise vahvleid küpsetada ja vahvlile kamaluga külma jäätist peale susata, mõnusat kuuma chaid või moosiga teed mekkida. Saab ka suurtel batuutidel hüpata ning pedaaliautodega sõita.

Lastekaitsepäeva tähistatakse ka malefestivaliga, turniirid toimuvad 1.-4. juunil, võistlused avatakse 1. juunil kell 12. Paul Kerese nim. Malemajas (Vene 29). Lisainfo: www.maleliit.ee/

Stenbocki maja õuel esinevad täna kell 18 Ivo Linna ja Anti Kammiste kontserdiga «Minu lapsepõlve laulud». Kontserdil kõlavad muusikute lapsepõlvest armsaks saanud laulud ja lood, mis on saatnud ja rõõmustanud neid läbi elu. Tallinna parimas vabaõhusaalis, Stenbocki maja õuel korraldatakse Riigikantselei ja Eesti Kontserdi koostöös kontserte juba 2001. aastast ning need on publikule alati olnud tasuta. Kontserdipaik: Stenbocki maja õu, Rahukohtu 3, Tallinn. Täpsem info Riigikantselei ja Eesti Kontserdi kodulehel www.riigikantselei.ee/ouemuusika, www.concert.ee.

Loksa

Lastekaitsepäeval 1.06.2012 kell 14.00 korraldatakse Loksa skateplatsil asfaldijoonistuste konkurss. Konkursil «Maailm läbi lapse silmade» võib osaleda nii individuaalselt kui võistkonnana. Vihmase ilma korral toimub konkurss Loksa Kultuurikeskuses.

Pirita

Pühapäeval, 3. juuni korraldab Eesti Spordiselts Kalev Pirita Spordikeskuses Rahvusvahelisele Lastekaitsepäevale pühendatud Tallinna XIV võimlemispeo.

Pirita rannas toimub keskkonnahariduslik perepäev 1.juunil 2012 10.00-14.00. Perepäeva juht on loodussõbralik Nähka, kes kangesti tahab teada, mis looduses ja ümbritsevas keskkonnas toimub ning miks just asjad niimoodi on loodud. Lisaks on lastel võimalus meisterdada omale tuulelohe ning hiljem rannas seda lennutada. Tore tegevus on ka liivakaartide meisterdamine, miks mitte teha rannas valmis üks tore sünnipäevakaart sõbrale või jõulukaart vanaemale kuuma rannaliivaga? Lisaks on metsaservas aktiivõpperada, kus pisut saab nuputada metsloomade mõistatusi. Tallinn Harjumaa Merivälja tee 3a.

Saku

Lastekaitsepäeva üritus kogu perele Saku Valla Maja ees ja sees: lastele rattastart, käruralli ümber Saku Valla Maja emmedele beebidega, erinevad atraktsioonid (SKYJUMP), lasteteater. Üritus on tasuta, algab kell 12.00 ja kestab kuni 16.00.

Pärnu

Heategevusühingu «Hea Tegu» selle aastane lastekaitsepäeva üritus toimub Pärnus, Kaubamajaka parklas laupäeval, 2. juunil 2012. Üritus saab avalöögi kell 12.00 ning kestab 6 tundi. Kohapeal on kõigil soovijail võimalus mängida lauajalgpalli, laulda karaoket, joonistada, osaleda teatevõistlustel, puhuda õhupalle lõhki või uudistada operatiivüksuste autosid. Loomulikult ei puudu ürituselt ka batuudid ning lava, kus kogu aeg keegi esineb. Lastekaitsepäeva üritus lõppeb ilutulestikuga!

Lastekaitsepäev Port Arturis: lastekaitsepäeval, 1. juunil 2012 kell 13.00 - 20.00 on kõik oodatud Port Arturisse. Juba kolmandat aastat korraldab Pärnu Noorte Vabaajakeskus Port Arturi keskuses kogu päeva kestva sündmuse. Üritus on planeeritud mitte ainult Port Arturis sees, vaid ka lähikonnas asuvates parklates. Kõik pakutavad tegevused on seotud millegi õppimisega: õppefilmid planetaariumis; muusikute, kunsti, trummi, patsipunumise, meigi, tantsu töötoad; AHHAA teaduskeskuse töötoad; pommirühm ja pommirobot; päästeteenistus oma tehnikaga; mängida saab WIId.

Tartu

Lastekaitsepäeval avatakse Tartus kaks mänguväljakut, kesklinnas toimub suur lasteüritus. Täna kell 13 avatakse Tamme staadionil üks linna suuremaid mänguväljakuid ja kell 14 Vaksali pargi mänguplats. Tartu kesklinnas toimub suur lastekaitsepäevaüritus "Üle läve".

Tamme staadionile rajatud mänguväljak on üks linna suuremaid ning pakub mitmekülgset tegevust erinevas vanuses lastele. Umbes 2500 ruutmeetrile kavandatud mängu- ja sportimisväljakul on lisaks kiikudele, ronimisatraktsioonidele ja Tarzani rajale ka ministaadion kunstmurukattega jalgpalliväljakuga. Vaksali parki paigaldati kolm uut lasteatraktsiooni.

Kogu Tartu kesklinna haarava lastekaitsepäevaürituse avab linnapea Urmas Kruuse kell 11.40 raekoja platsil, sealt suundutakse teatetantsuga kaubamaja juurde. Tartu kesklinn on täna raekoja platsist kuni kaubamajani jaotatud erinevateks maailmadeks, kuhu üle läve sisse astudes võib näha-kuulda palju huvitavat. Nii näiteks saab teatri- ja teadusmaailmas näha AHHAA teadusteatrit, muusikamaailmas kuulata lauljate ja muusikute esinemisi, tantsumaailmas aga osaleda erinevate tantsustiilide õpitubades, turvalisuse ja tervise maailmas uudistada tuletõrje, politsei, kiirabi töövahendeid. Põnevat vaatamist ja tegevust jagub lastele ka spordi-, loodus-, pärimus- ja loovusmaailmas.

Kell 17 algab lastekaitsepäevakontsert Laulupeomuuseumi aias ja kell 18 toimub Olav Ehala filmimuusika kontsert Oskar Lutsu majamuuseumi aias. Rohkem infot http://www.lille.tartu.ee/lastekaitsepaev

Viljandi

Lasekaitsepäeva puhul toimub Viljandis mitmekihiline hommikupoolik. Lastekaitsepäeva tegemisi alustatakse reedel, 1. juunil kell 11 lastehommikuga, mil saab meisterdada koos muuseumi ja käsitöökoja meistritega. Seiklushimulised saavad asuda teele linnamängule. Kell 12 esineb nukuteater ning peale seda saab mängida ja võistelda koos Tiigri ning kloun Felixiga. Puudu pole ka batuut, näomaalingud ning jäätis.

Terve päeva jooksul on sissepääs Viljandi muuseumisse, Kondase keskusesse ja vanasse veetorni prii.

Rakvere

Rakveres tähistatakse lastekaitsepäeva tänavu tervesse nädalasse jaguvate töötubade, ekskursioonide, heategevusliku kontserdi, kohviku ja loengutega ning loomulikult suurejoonelise lastekaitsepäeva peoga. 28. maist 2. juunini kestev ning lapseks ja lapsevanemaks olemist väärtustav nädal kannab motot «Lapse kingades».

Põlva

1.juuni – lastekaitsepäev Põlva linnas on seekord nimega «V veerand – ohutu suvi». Laste rongkäik ja tegevused staadionil. Osalema on oodatud Põlva linna koolieelikud ja õpilased kuni 3. klassini. Kell 9.50 kogunemine Põlva Maarja tänava turuplatsile, rivistumine. Traditsiooniline laste ühismarss – rongkäik Kesk, Võru ja Metsa tänaval, kollektiivi ees oma klassi-rühma sümboolika. Kell 10.10-10.20 kõned ja mängupäeva avamine. Ühistegevus staadionil koos politsei, päästeteenistuse, esmaabispetsialistidega. Mängud ja laulud koos üllatusesinejatega. Kell 12.10–12.30 päeva lõpetamine

Pivarootsi

3. juunil toimub lastekaitse liidu Pivarootsi õppe- ja puhkekeskuses kogupereüritus «Perepäev Pivarootsis», mis on pühendatud rahvusvahelise lastekaitsepäeva tähistamiseks, ning pereväärtuste propageerimiseks kogukondlikul tasandil. Perepäeva raames viiakse Pivarootsi õppe-ja puhkekeskuses läbi mitmekülgsed õpitoad, kus on võimalik ise luua ja nautida omatehtut, eesmärgiga ärgitada inimesi kokku tulema ja kunsti looma ning õppima uut ja samas meelde tuletama esivanemate käsitöötraditsioone.
 

Üritusi toimub veel. Vaata lisainfot kohaliku omavalitsuse kodulehelt ja portaalist www.lastega.ee!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles