Kai Haldre: nii vähe aborte ei ole Eestis kunagi olnud

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodune rasedustest
Kodune rasedustest Foto: SCANPIX

Ehkki indutseeritud ehk esilekutsutud abortide osakaal kõikidest rasedustest tundub esmapilgul kõrge, ei ole naistearst Kai Haldre sõnul nii vähe aborte, nagu mullune statistika näitab, Eestis kunagi olnud.
 

Nimelt sündis mullu statistikaameti andmetel 14 679 inimest ja kokku registreeriti 8654 aborti, millest 1986 olid iseeneslikud raseduse katkemised ja 6668 tahtlikud raseduse katkestamised. See tähendab, et tahtlikult katkestati ligi 29 protsenti kõikidest rasedustest.

Kuid Lääne-Tallinna keskhaigla Pelgulinna sünnitusmaja reproduktiivmeditsiini keskuse juhi, naistearst Kai Haldre sõnul ei ole nendes numbrites midagi hullu - vastupidi, nii vähe aborte pole tema kinnitusel Eestis kunagi olnud.

Näiteks kui vaadata indutseeritud abortide arvu 1000 fertiilses eas ehk 15-49-aastase naise kohta, siis oli see mullu meil 20,6, aastal 2005 aga 28,1 ja aastal 1992 koguni 69. «Nii et kui me mõtleme sellele, mis oli 20 aastat tagasi, siis langus on kolmekordne. Seda aga, et ühelgi naisel ei teki olukorda, kus ta peab raseduse katkestama, kus teda rasestumisvastane vahend on alt vedanud, sellist asja meil ei saabu,» selgitas Haldre.

Kuid mille poole me võiksime püüelda? Naistearsti hinnangul võiks eesmärk olla Põhjamaadega sarnane olukord, näiteks nagu Soomes, kus indutseeritud abortide arv 1000 fertiilses eas naise kohta on juba pikemat aega olnud 10 ringis.

Samas tõdes Haldre, et unustada ei tohiks ka tõika, et indutseeritud abortide seas on ka neid, mis tehakse meditsiinilistel näidustustel - näiteks avastatakse ultrahelis lootel mõni eluks sobimatu väärareng või juhtub midagi naise tervisega. Neid ei ole palju, aga neid on.

«Meil on loomulikult veel tee minna, aga kui vaadata, kust me tuleme, siis on see muljetavaldav,» nentis naistearst abortide arvu vähenemisest rääkides. Selle arvu järjepidevat vähenemist soodustab tema sõnul nii usaldusväärsete rasestumisvastaste vahendite kasutamine kui ka see, et oma tegude üle mõeldakse rohkem järele.  

Lisaks ütles Haldre, et alla 20 indutseeritud abordi 1000 fertiilses eas naise kohta loetakse juba madalaks abortide arvuks ning Eesti on sellele tulemusele juba väga lähedal. Teistes Euroopa riikides jääb see number tema sõnul keskmiselt 15 kanti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles