Rasestumisvastased plaastrid ja rõngad on pillidest riskantsemad

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taanis läbi viidud uuring näitas, et mitteoraalsete hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite, nagu plaastrite, implantaatide ja vaginaalsete rõngaste kasutamine toob kaasa veelgi suurema venoosse tromboosi riski kui antibeebipillid.
 

Uuringu käigus analüüsiti mitteoraalsete hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamist ja venoosse tromboosi esinemist mitterasedate 15-49-aastaste naiste seas aastail 2001-2010, vahendab ajakiri Naised.

Selgus, et naistel, kes ei kasutanud ühtki hormonaalset rasestumisvastast vahendit, esines aastas keskmiselt kaks trombijuhtumit 10 000 kohta. Neil, kes kasutasid rasedusvastaseid hormoontablette, mis sisaldasid levonorgestreeli, oli trombirisk kolm korda suurem. Vaginaalse rõnga kasutajatel oli trombirisk kuus ja pool korda suurem, hormoonplaastri kasutajatel aga kaheksa korda suurem.

Erinevalt konbineeritud pillide kasutajatest ei vähenenud risk ka pikaaajliselt plaastrit ja vaginaalrõngast kasutavate naiste seas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles