Kuidas vältida pigmendilaikude teket?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseajakirja Üks juuni/juulinumbris selgitas nahaarst Elo Kuum lugeja küsimusele vastates, et geneetilist eelsoodumust pigmendilaikudele võimendavad päikesekiirgus, hormoonsüsteemi muutused (rasedus, antibeebipillid) ja vananemine. 

Päikesest tingitud pigmendilaike on arsti sõnul lihtsam ära hoida kui hiljem eemaldada, seetõttu tuleb end tugeva päikesekiirguse eest kindlasti kaitsta tõhusa päikesekaitsekreemiga.

Kui UVB-kiired tekitavad päikesepõletust, siis UVA-kiired tungivad sügavamale naha pinda ning tekitavad naha enneaegset vananemist (pigmendilaigud, kortsud) ja immuunsüsteemi probleeme. Kaitset UVB-kiirte eest näitab päikesekaitsekreemil märge SPF koos vastava numbriga, kaitset UVA-kiirte eest näitab märk UVA, millel on ring ümber.

Pigmendilaikude eemaldamiseks on mitu viisi, kuid ravi peab olema pikaaegne ja järjekindel, koosnema ravikreemidest ja võimalusel ka sügavamatest protseduuridest, nagu näiteks keemiline koorimine.  

Head kreemid sisaldavad melaniini teket takistavaid aineid ning on kergelt kooriva toimega, aidates kahjustunud nahakihte eemaldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles