Väikesed ampsud

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsuvad noori isekeskis kokkama: vasakult Diana Vatšugova, Ardi Lilleväli, Kristina-Helery Hiiu ja Evelin Vilja.
Kutsuvad noori isekeskis kokkama: vasakult Diana Vatšugova, Ardi Lilleväli, Kristina-Helery Hiiu ja Evelin Vilja. Foto: Liis Treimann

Tallinna Teeninduskooli õpilased Diana Vatšugova, Evelin Vilja, Kristina-Helery Hiiu ja Ardi Lilleväli pakuvad kooli- või klassilõpu tähistamiseks välja vaagnatäied suupisteid, mis nõuavad küll aega ja näputööd, kuid ei käi kellelegi üle jõu.

Muidugi on kõige lihtsam teha klassi- või koolilõpuseltsinguks väljasõit, näiteks randa, ja siis grillil liha küpsetada, leiavad Tallinna Teeninduskooli II kursuse pagar-kondiitri õpilased Diana Vatšugova, Evelin Vilja, Kristina-Helery Hiiu ja Ardi Lilleväli.

Ent grillimise asemel või ka esimeseks näljakustutuseks enne seda sobiks ühisele üritusele terve galerii mõnusaid suupisteid-snäkke, mida on vahva muusika mürtsudes ja näpuosavust proovile pannes üheskoos valmistada. Eriti on vaagnad säärase hea-paremaga asjakohased siis, kui aega pidu pikemalt ette planeerida. Niisiis, start!

Korvikestele täidisesalatit hakkides avaldab Ardi arvamust, et snäkilauale võiks kindla peale järgneda šašlõkk. Tüdrukud seevastu lepiksid ka igat masti väiksemate ampsudega. Sest niimoodi koos kokata on ju lõbus – möllu ja segadust jätkub suurdegi kööki igatahes parasjagu.

Kuid magusat võiks tüdrukute meelest alati rohkem olla. Kristina-Heleryle näiteks meeldivad grillitud vahukommid šokolaadiga – ajate vahukommid varda otsa, grillite ja siis kastate sulašokolaadi sisse, olgu see siis tume või piimašokolaad. Ka pähklipurus võib grillitud vahukomme veeretada. «Ikka nii, nagu endale maitseb,» ütleb ta.

Üks ahjusooje snäkke, mida seltskond soovitab proovida, on tortilla-tšipsid šampinjonide ja sinihallitusjuustuga. Saavad kiirelt valmis – suur pluss!

Diana mainib, et soojadest suupistetest maitsevad talle veel näiteks täidetud šampinjonid, mille valmistamises pole samuti midagi keerulist. Lõikate šampinjonidel jala ära, panete sisse sinki ja juustu ning siis umbes kümneks minutiks ahju. Šampinjon küpseb ruttu ja tuleb arvestada, et ahjukuuma seen ülemäära ei taha. 

Ardi eelistus kuulub suuresti soolasele. Üks tema lemmikumaid näljakustutajaid, mida võib vabalt ka seltsis teistega teha, on täidetud lavašš. Olemuselt meenutab see hamburgerit ja on pealegi soe suutäis. «Imelihtne – laotad õhukesele lavašile praemuna, praetud pihvi, peekoni või singiviilu, lisad juustu, kurki, tomatit ja veel mõnd kastet.

Lõpuks mähid lavaši taskuks kokku,» avaldab ta retsepti ja lisab, et tema meelest on kastmeks parim Felixi kartulikaste. Ja süüa tuleb seda suupistet kohe, sest külmalt pole enam nii hea.

Kui aga viimane vaagnatäis magusaid vahvlisuupisteid valmis, napsab temagi sealt mõne ja ei jaksa ära kiita... Neljal inimesel kuluski vaid napp tund, et mitu liuda vallatute paladega täidetud saaks.

Väike magus vahvlisuupiste
15 tk
•    3 suurt pehmet pakivahvlit   
•    150 g tumedat šokolaadi
•    150 g kohupiimapastat
•    30 g hakitud maapähkleid
•    100 g värskeid maasikaid või kirsse
Lõika pehmed vahvlid parajateks tükkideks. Sulata šokolaad veevanni kohal nõus. Kasta vahvlitükid poolenisti sulašokolaadi, aseta küpsetuspaberile ja tõsta näiteks külmkappi tahenema.
Sega kokku kohupiimapasta ja hakitud maapähklid. Pane sorts kohupiimasegu vahvlitele ja kaunista poolitatud maasikatega.

Pikantne lavaširull
15 tk
•    1 õhuke lavašš
•    200 g sulatatud juustu (nt Merevaik)
•    150 g makrapulki
•    1 keskmine paprika
•    15 suuremat krevetti
•    suupistetikke
Laota lavašš lauale, määri peale sulatatud juust ning väikesteks kuubikuteks tükeldatud makrapulgad ja paprika. Keera lavašš tihedalt rulli ja lõika sellest rattad. Torka suupistetikk läbi kreveti ja sellega koos ka läbi rulli.

Täidetud
kirsstomatid

15 tk
•    15 kirsstomatit
•    150 g riivitud juustu
•    1 küüslauguküüs
•    100 g majoneesi
•    valget pipart,
peterselli
Sega kokku riivitud juust, purustatud küüslauk ja majonees. Maitsesta segu valge pipraga. Vajadusel lisa ka soola – sõltub juustu soolasusest. Uurista tomatid seest õõnsaks ja täida mahukalt juustuseguga. Kaunista peterselliga.

Maitsestatud ahjutortillad
15 tk
•    15 väikest tortilla-tšipsi (nt Tex-Mex soolaga maisikrõpse)
•    200 g sinihallitusjuustu
•    50 g šampinjone
Pane tortilla-tšipsidele peeneks tükeldatud šampinjone ja pudista peale sinihallitusjuustu. Hoia umbes 10 minutit 180-kraadises ahjus, kuni juust on sulanud. Soovi korral võid sinihallitusjuustu asendada muu juustu või mitme juustu seguga.  

Kevadine salatikorvike
10 tk
•    10 valmis korvikest
•    2 keskmist keedukartulit
•    1 väiksem värske kurk
•    1 väiksem marineeritud kurk
•    1 porgand
•    1 õun
•    1 sibul
•    soola, pipart, peterselli
•    maitse järgi hapukoort ja majoneesi

Tükelda keedukartul, kurgid, õun ja sibul väikesteks kuubikuteks. Riivi porgand peeneks ja sega köögiviljad kokku. Sega majonees ja hapukoor kastmeks ning lisa salatile, maitsesta soola-pipraga. Täida korvikesed salatiga vahetult enne serveerimist ja kaunista peterselliga.

Kui soovid, võid korvikesed ise küpsetada: 250 g jahu, 125 g võid, 1 muna. Sõltuvalt sellest, kas soovid magusaid või soolaseid korvikesi, võta 125 g tuhksuhkrut või maitse järgi soola.
Sega toasoe või teiste koostisainetega, suru metallist või plastmassist vormidesse ja küpseta ahjus kuldpruuniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles