Noored emad saavad rohkem lapsi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaal läbiviidud uuringu käigus tehti kindlaks, et naine, kes alustab laste saamisega varakult, saab rohkem järglasi: kui 26-aastaselt emaks saanutel on keskmiselt 3 last, siis 29-aastaselt alustanutel ainult üks laps. 

Noored emad on seejuures tavaliselt naised, kelle haridustee on poolik, vahendab News.de.

Peaaegu igal teisel lapsevanemal on uuringu järgi kaks last ja igal viiendal vähemalt kolm. Peaaegu igal kolmandal emal on üks laps.

Emad, kes elavad veel kõikide oma lastega koos ühe leibkonnana, on statistika põhjal naised, kes on sündinud vahemikus 1959.-1968. aastani. Vastavalt statistikale oli neid umbes 70 protsenti. Lisaks näitab 2006. aasta statistika, et Saksamaal elavad naised saavad oma esimese lapse keskmiselt 26-aastaselt.

Kuni kolme lapsega noored emad on naised, kelle haridustee on poolik.

Mida kõrgem on naise omandatud haridus, seda hiljem saab ta oma esimese lapse: kõrghariduse omandanud naised saavad näiteks esimest korda emaks keskmiselt 31-aastasena. Võrreldes emadega, kellel ei ole erialast haridust, on nad isegi viis aastat vanemad.

Kuid kõrghariduse omandanud naised, kes on vaid ühe lapsega, on lapse sünnihetkel tunduvalt vanemad - (keskmiselt 33-aastased) kui kõrgharidusega naised kolme või enama lapsega. Statistika põhjal sünnitavad nad oma esimese lapse 29-aastaselt.

Kahe lapsega kõrgharidusega naised olid esimese lapse sünni ajal keskmiselt 30 aastat vana. Noorimad emad (24-aastased), kes sünnitavad kuni kolm last, on naised ilma kõrghariduseta. Kui vanad on isad oma esimese lapse sünni ajal, seda ei ole uuritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles