Kuidas turgutada arvutist väsinud silmi?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

See, kes suurema osa oma päevast arvuti taga veedab, teab, et pärast paaritunnist pingsat tööd on silmad väsinud ja kuivad. Kuidas siis pilku värskena hoida?  

Pidev arvutiekraani jälgimine tähendab nägemiselundile tugevat pinget, mille tagajärjeks on silmalihaste ülepinge. Sellest tulenevad kaebused, alates silmade väsimisest ja kuivusest kuni nägemisteravuse nõrgenemiseni.

Fem.com pakub välja mõned lihtsad nipid, aitavad silmi kaitsta ja silmadel lõõgastuda:

1. Valgus

Paljud ruumid ja kirjutuslauad on halvasti valgustatud ja see peegeldub ka silmade tervisel. Isegi päevavalguses tuleb jälgida, et töölaud oleks piisavalt valgustatud. Nägemisprobleemid tekivad siis, kui ruumis on tugevad valguskontrastid , valguse langemisnurk kuvarile ei ole õige, valgus väreleb või ekraanitausta heledus on valesti valitud. Kõige kasulikum on hoida ruumis ühtlast valgust. Tuleb jälgida, et valgusallikas ei peegelduks kuvariekraanilt silmadesse.

2. Silmade treenimine

Vaheldus on silmadele oluline. Töötades pingeliselt arvuti taga, tuleks sul iga 15 minuti järel 20-sekundiline paus teha.

Selleks võid kasutada järgmisi harjutusi:

a) oma töölaua taga istudes lõdvesta õlad ja tee silmadega 5 laia ringi päripäeva ja 5 ringi vastupidi. Hinga selle juures sügavalt sisse ja välja.

b) hõõru oma peopesad soojaks, toetu küünarnukkidega lauale, sulge silmad ja pane soojad peopesad silmadele – nii leevendad näolihaste pingeid. Hinga selle juures taas sügavalt sisse ja välja.

c) istu toolil ja sule silmad. Masseeri nimetissõrmedega õrnalt silmade ümbrust, liikudes silma sisenurgast väljapoole.

3. Värske õhk

Sageli on niiskustase ruumides liiga madal - eriti just külmal aastaajal, mil tubade kütmine muudab õhu eriti kuivaks. Ruume tuleks regulaarselt tuulutada - umbes kord tunnis 2-3 minutit. See tuleks päevakorda võtta igas kontoris. Samuti saab silmi lõdvestada, kui avada aken ja vaadata paar minutit kaugusesse.

4. Söömine ja joomine

Silmade kuivus- ja põletustunnet saab vältida ka nii-öelda seestpoolt. Seetõttu pead alati veenduma, et tarbid piisavalt palju vedelikku. Parim on vesi, magustamata puuviljamahl ja taimeteed. Joo vedelikku 1,5 kuni 2 liitrit päevas, sellest peaks abi olema. Silmanägemise parandamiseks soovitatakse süüa tooreid porgandeid, mustikaid ja värsket ananassi, sest need sisaldavad A-vitamiini ja beetakaroteeni, mis aitab silmadel kohaneda pimedusega.

5. Silmade pilgutamine

Kahjuks unustavad paljud intensiivse töö käigus silmi pilgutada. Pilguta silmi sagedamini, sest see aitab hoida niiskust (pisarakile), mis kaitseb silmamuna. Kui silmad on pikka aega avatud, aurustub pisaravedelik, tekivad kuivad kohad sarvkestale ja nii tunnedki silmas kipitust, ärritust, võõrkeha- ja liivatunnet. Seda nimetatakse kuiva silma sündroomiks. Sule silmad, sest see lõdvestab ja niisutab silmi.

6. Ekraan

Jälgi, et arvutiekraan oleks hästi reguleeritud - kuvar kergelt kaldes. Proovi leida pingevaba asend ja väldi valguse peegeldust kuvalit. Kuvari sobivaim kaugus silmadest on 50 - 70 cm. Ekraani ülaserv peab asetsema silmadest allpool - madal kuvari paigutus silmade suhtes aitab vältida kaela- ja õlapiirkonna lihasvaevusi. Kalluta kuvar sellisesse asendisse, et ekraanil ei oleks häirivaid peegeldusi. Hea on kerge kallutus tahapoole. Reguleeri ekraanipildi kontrast ja heledus valgustustingimustega sobivaks.

7. Kompressid

Väsinud ja valutavaid silmi võib niisutada kompressiga: kasta vatipadi sooja vette, pigista veidi, pane umbes 10 minutiks suletud silmalau peale. Põletike vastu aitab kummelikompress. Lisa teelusikatäis kuivatatud kummelid tassi põhja ja kalla sellele kuum vesi peale, lase tõmmata ja tõsta lusikaga mass marlitüki sisse - hoia seda umbes 15 minutit suletud silmalaugudel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles