Suhkur teeb rumalaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui arvad, et eksamiperioodil on kasulik maiustada, siis pane tähele - California ülikooli teadlased tegid kindlaks, et kõrge fruktoosisisaldusega dieet aeglustab ajutegevust, pidurdab õpivõimet ja takistab mälu.

Tegu pole loomuliku fruktoosiga, mida leidub puuviljades, vaid kahju teeb eelkõige odav kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup ehk glükoos-fruktoossiirup, mida kasutatakse palju karastusjookide, maitseainete ja ka beebitoitude valmistamisel, vahendab teadus.err.ee.

Katsed viidi läbi rottidega ning seejuures uuriti veel, kuidas mõjutavad mälu ja õppimist ka omega-3 rasvhapped.

Teadlaste hinnangul blokeerib liigne fruktoos insuliini võimet reguleerida rakkude suhkrute kasutamise ja talletamise süsteeme, kuid suhkrust saadavat energiat on aga vaja, et mõelda ja kontrollida ka oma emotsioone.

Kuna testid näitasid, et omega-3 rasvhapete tarbimine parandab oluliselt mõttetegevust, siis soovitasid teadlased aju tervise nimel süüa kas magusa kõrvale näiteks kala, pähkleid ja linaseemneid või süüa pigem värskeid marju, jogurtit ja tumedat šokolaadi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles