Viise, kuidas kohvijoomisharjumusest lahti saada

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv
Kohv Foto: SCANPIX

Kuigi kohv ei ole üdini halb jook, võib see tekitada terviseprobleeme neil, kel on maohappe tagasivool ehk refluks. Samuti aitab kohvist loobumine leevendada uneprobleeme ja ärevust.

Kohvist loobumiseks võib olla erinevaid põhjuseid, kirjutab Health. Ergutav jook võib teha pahuraks, väsitada ja tekitada peavalusid. Kui soovid selle joomisest loobuda, siis võid abi leida alljärgnevatest nõuannetest.

Vähenda tasahaaval koguseid

Kui oled harjunud väga palju kohvi jooma, võiksid esialgu tasahaaval koguseid vähendada. See peaks leevendama võõrutusnähtude intensiivsust ning andma võimaluse uute harjumuste tekkimiseks, mis asendaksid vana. Harjumused ei jää külge aga üleöö. See, kui kergesti ja kiiresti loobumine läheb, oleneb eelkõige sellest, kui palju sa varem kohvi jõid.

Vali teine jook

Kõige lihtsam on asendada kohv mingi teise kofeiinivaba joogiga. Kas või kofeiinivaba kohviga. Võid proovida ka taimeteed või lihtsalt kuuma vett. Need, kes on refluksiga hädas, ei tohiks oma joogile sidrunit lisada, sest see teeb olukorra taas hullemaks.

Valuvaigisti

Üheks kohvist võõrutamise kõrvalnähuks on tuikav peavalu, mis võib kesta päevi. Ajutine valuvaigistite tarbimine võib seda leevendada, kuid maohappe tagasivoolu korral peaks hoiduma aspiriinist ja ibuprofeenist, sest need ärritavad magu ja võivad tekitada ka maohaavandeid.

Joo rohkem vett

Suureks abiliseks kohvist võõrutamisel on vesi – külma või soojana. Vee joomine hoiab käsi ja suud tegevuses. See võib aidata ka unisuse vastu. Nimelt on võõrutamise põhilisemateks kõrvalmõjudeks keskendumisraskused ja uimasus.

Tee rohkem trenni

Füüsiline koormus stimuleerib ehk pareminigi kui kofeiin, seega saab treeninguga võidelda kurnatuse ja ärrituse vastu, mis võivad esineda, kui loobud kohvist. Maohädade korral tuleks aga vältida raskuste tõstmist ja jõuharjutusi, mille käigus surutakse kõhule.

Toitu õigesti

Tervisliku toitumisega saab samuti edukalt väsimust peletada. Põhireegliteks on rafineeritud suhkru ja rasvaste kiirtoitude vältimine, sest need toidud teevad uniseks ja ärritavad magu.

Söö regulaarselt

Ära ole pikalt söömata. Nälg kurnab ja teeb tigedaks. Söö sageli, aga korraga vähe ning ära jäta kunagi hommikusööki söömata. Kiudaineterikas hommikusöök annab rohkelt energiat.

Maga korralikult

Enamasti joovad inimesed kohvi seetõttu, et ei maga kunagi piisavalt ja on hommikuti lihtsalt väsinud. Kohvi stimuleerivate omaduste tõttu tundub, et sellest loobudes oled väga väsinud. Selle vastu aitab aga korralik ööuni.

Lõõgastu

Rahunemistehnikad nagu jooga, meditatsioon või massaaž võivad teenida erinevaid eesmärke. Need aitavad keskendumisprobleemide korral ning tõstavad tuju. Ka võivad need pakkuda asendustegevust. Kui sulle meeldib kohvitassiga istuda ja end nõnda rahustada, siis otsi midagi muud, mis sulle rahustavalt mõjuks. Asenduseks võib aidata isegi niisama omaette istumine.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles