Punaste huultega ettekandjatele annavad mehed rohkem jootraha

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punased huuled
Punased huuled Foto: SCANPIX

Punast on alati peetud kire ja armastuse värviks. Erinevad uuringud on näidanud, et punane värv meelitab mehi naiste ligi. Prantsusmaal tehtud eksperiment tõestas, et punane huulevärv ei ole erandiks.

Uurijad lasid seitsmel ettekandjal proovida teenindamist kandes erinevat värvi huulepulka: punast, roosat või pruuni, vahendab Huff Post. Vahepeal teenindasid nad ka puhaste huultega. Ettekandjad teenindasid kokku 447 klienti kolmes Vannes’ restoranis. Prantsusmaal enamasti jootraha ei anta, sest 12-protsendiline teenustasu on hindadesse juba sisse arvestatud.

Bretagne-Sudi ülikooli teadlased Nicolas Guéguen ja Céline Jacob leidsid, et meessoost kliendid andsid punaste huultega ettekandjatele rohkem jootraha (sagedamini ja suuremaid summasid) kui teistele. See efekt tuli esile vaid punase huulepulgaga ning teised huulevärvid jootraha ei mõjutanud.

Naisklientide puhul aga ei esinenud mingeid erisusi jootraha maksmise suhtes.

Varasemad uuringud on toonud näiteks esile, et naised, keda pildistatakse punasel taustal, tunduvad meestele seksikamad, kuid teisi naisi taustavärv ei mõjuta. Samuti tunduvad meestele punastes rõivastes naised atraktiivsematena.

Punase värvi mõju võib tulla sellest, et punased huuled viitavad östrogeenitasemele, seksuaalsele erutusele ja heale tervisele. Prantsuse teadusmeeskond leidis, et need positiivsed eeldused olidki põhjuseks, miks mehed andsid punasuistele ettekandjatele rohkem jootraha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles