Hoia joostes keha õigesti

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jooksmine peaks olema lihtne, aseta vaid üks jalg teise ette ja korras. Paraku võid oma kehale kahju teha, kui hoiad joostes keha pinges või valesti.

Et vältida valu, nikastusi ja vigastusi, pane teine kord joostes tähele, kas jooksed õigesti, kirjutab Prevention.

1. Pea

Mõnikord on joostes hea lõdvestuda, silmad sulgeda ja lõuga rinnale lasta. Ära hoia aga pead all (või ka lõuga kõrgel) liiga kaua. Nõnda ennetad kaelavalu, hingata on kergem ja kogu koormus ei asetu selgroole. Õige pea asend soodustab ka sirget ja püstist kehahoiakut, mis on jooksmise puhul efektiivsem.

2. Õlad

Endalegi märkamatult võid joosta ülaseljaga, nii et õlad on pinges, suunatud kõrvade poole. See võib tekitada hiljem tugevat pea- ja kaelavalu. Võiksid joostes aeg-ajalt enesekontrolliks sügavalt sisse hingata ning välja hingates lõdvestada ülakeha ja õlgu. Kontrolli, et õlad oleksid puusadega ühel joonel. Kui küürutad ülakeha ette, on raskem hingata ning alaselg on liigse surve all.

3. Käed

Jäta käte küljelt-küljele vehkimine tantsupõrandale. Käed ei tohiks jooksu ajal keha eest läbi käia, sest see võtab liigselt energiat, väsitab lihaseid ning takistab sujuvat edasiliikumist. Selleks, et joosta kiiremini ja kauem, liiguta käsi ette ja taha, hoides küünarnukke 90-kraadise nurga all.

4. Käelabad

Rusikas käed viivad pinges käte ja õlgadeni, mis väsitab käelihaseid ning võib olla isegi kergelt valulik. Selleks, et hoida ka ülakeha lõdvestunult, hoia pihk osaliselt avatuna. Kujuta ette, et sul on midagi käes.

5. Kõht

Paljud jooksjad kurdavad, et alaselg valutab. Selg hakkab valutama, kui jooksmisel ei kasutata kõhulihaste abi. Selleks, et vaagnapiirkonda ja selgroo alaosa stabiilsena hoida, kujuta jooksmise ajal ette, et tõmbad naba selgroo vastu.

6. Jalad

Jalgade asendi küsimus tekitab jooksjate seas sageli tüli. Selleks, et jalga maha asetades ei oleks pahkluudel ja põlvedel suurt rõhku ning et maast tõugates kaasataks suurt jõudu, on parim maanduda jala keskosale, mitte kannale. Seejärel rullu jalg varvasteni ning tõuka maast lahti. Võtmeküsimuseks on maanduda pehmelt, et poleks kosta raskeid samme. Kujuta ette, et oled hirv, kes liigub vaikselt ja vaevatult.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles