Millised on Eesti meeste suhted oma emaga?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naine24 uuris Eesti meeste käest järele, millised suhted neil oma emaga on ning kuidas nad saabuval emadepäeval neid meeles peavad. 

Siim (24): «Mul on emaga lähedased suhted, arutame üksteise probleeme ja küsime vastastikku nõu. Niimoodi on olnud see teismeeast saadik. Seda, kas ema on olnud mulle eeskujuks, ei oska ma öelda. Sest see, et töötame põhimõtteliselt samal erialal, on pigem kokkusattumus.»

Siimu arvates teeb ema ja poja suhte eriliseks poja teadmine, et ema on alati tema heaolu nimel väljas (kui ema on selline tugev ematundega karakter) ja tänu sellele saab teda usaldada.

Emadepäeva puhul plaanib Siim ema vanaema juurde tähistama viia ja muidugi kingib ta lilli ka.

Andrus (43): «Suhted emaga on väga head.» Ta leiab, et suhted vanematega teeb eriliseks austus vanemate inimese vastu, mida on ema talle lapsena õpetanud.

«Eelmist põlvkonda peab oskama mõista ja aru saada nende probleemidest ning nõuga aitama,» märkis ta.

Saabuval emadepäeval lubas ta lilledega külastada nii ema (65) kui vanaema (88).

Tarmo (29): «Ema kasvatas mind ja mu venda üksi, mistõttu pidi ta olema kahe vanema eest.» See ei tähend aga seda, et ta oleks täielikult võtnud endale ka isa rolli, lisas ta.

«Ema on alati olnud toetav minu valikutes, kaitsnud mind, kui vaja ja lubanud teha seda, mida olen soovnud,» rääkis Tarmo. Tema arvates väljendab ema armastust rohkem kui isa.

Tarmo plaanib emale kindlasti emadepäeval helistada, kuna nad elavad erinevates linnades.

Rein (19): «Emaga on meil olnud väga head ja soojad suhted, aga pärast vanemate lahutust on suhtlust jäänud vähemaks.»

Reinule on ema olnud eeskujuks just vaimse tasakaalukuse ja rahulikkuse poolest. «Ta on õpetanud mind asju nägema positiivsest küljest ning otsima endas rahu ja heaolu,» ütles ta.

Ema ja poja suhte teeb Reinu arvates eriliseks mõistmine ja võimalus rääkida emaga asjadest, mida tavaliselt isaga ei räägita. «See peab olema vastastikune,» lisas ta.

Saabuval pühapäeval kutsub ta ema emadepäevakontserdile, kus ta ka ise esineb. «Plaanin lille ja sooja kalliga tänada teda kõige selle aja eest, mil ta mind minu lollustega kannatama on pidanud,» lausus Rein.

Egon (28): «Ma just telefonis rääkisin emaga, ütlesin, et väga kiire on, aga ta rääkis ikka edasi.» Egon on küll napisõnaline, kuid ütles, et proovib ema alati aidata, kui võimalik.

Emadepäeval lubas ta emale külla minna, sest nii on see talle igal emadepäeval kombeks olnud.

Erkki (29): «Ema roll on minu silmis olla elu edasikandja ja sadamaks, usaldusväärseks kohaks. Isa rolli seevastu näen sadamast väljaspool elumere lainetega hakkamasaamise õppimisel. Ema ja isa moodustavad lapsele tervikliku koosluse. Emal on määrav roll täita see koosluse ruum oma pehme, kuid võimsa armastusega. See emaarmastus hoiab peret ja õpetab võsukest armastusest aru saama.»

Erkki peab armastust üheks peamiseks elu alustalaks.

Ta leiab, et ema on tarvis südamest meeles pidada, et tänada tema asendamatu armastuse eest.

Allan (24) meenutas, et eks kodus elades oli ikka vahepeal emaga kiskumist. «Tiinekad peavadki mässama, aga pärast kodust väljakolimist on suhted väga head olnud,» nentis ta.

«Kas me just iga päev helistame, aga üks 15-20-minutiline kõne tuleb emale nädala jooksul ikka ära,» arutles ta.

Allani sõnul on ta emalt pärinud suure kire kokanduse vastu. «Samuti olen pärinud temalt kaitsva hoiaku, et muidu võid ju hea, armas ja malbe olla, aga kui keegi perekonda puutub, siis hakkab tuld, tõrva ja tina lendama,» lisas ta.

Ta leidis, et vanemad armastavad sind niikuinii tingimusteta, kuid isa on siiski isane ja kaks isast lähevad mingi hetk kiskuma, kuid emaga ei juhtu seda kunagi.

«Emadepäeva ja muid pühasid pole meie peres kahjuks eriti kombeks tähistada, kuid väikese õnnesoovi emale ma ikkagi edastan,» ütles ta.

Arto (29): «Emaga on mul väga tihedad sidemed olnud ja on senini, sest suure osa elust olen temaga kahekesi elanud ja nüüd elame kõrvalmajades ning suhtlemine jätkub tihedalt.»

Eeskujuks on ema Artole olnud eelkõige oma töökuse ja aususega. Ema on andnud talle ka spordipisiku, kuna võistlustel sai emaga kaasas käidud.

«Ema ja poja suhete erilisust on sõnadesse väga raske panna,» lisas ta.

Arto plaanib oma ema meeles pidada lillede ja suurte kallistustega. «Mingeid muid erilisi traditsioone pole küll tekkinud, ilmselt saab väike kook ja šampus ka tehtud,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles