Vanemate kõrval magavad lapsed ei kaldu ülekaalulisusele

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring tõestas, et lapsed, kes ärkavad öösel üles ja saavad vanemate kõrval uuesti uinuda, ei ole nii suure tõenäosusega ülekaalulised kui need, kes pannakse magama oma voodisse.

Uuring viidi läbi ligi 500 kahe- kuni kuueaastaste Taani laste peal, kel oli kalduvus ülekaalulisusele, sest nad sündisid suure sünnikaaluga, nende emad olid enne rasedust ülekaalulised või nende vanemad olid vaesed, vahendab news.health.com.

Ilmnes, et need lapsed, kes magasid pärast öist ärkamist edasi oma voodis, olid kolm korda suurema tõenäosusega ülekaalulised kui need, kes suundusid igal ööl pärast ärkamist vanemate kõrvale magama.

Varasemad uuringud on viidanud, et vanemate kõrval magavad lapsed halvemini ning kehva und seostatakse omakorda ülekaalulisusega. Nende leidude põhjal võiks seega eeldada, et vanemate kaisus magades lähevad lapsed paksuks. Teadlaste sõnul aga see nii ei ole, sest nad leidsid, et lapse madalam kehamassiindeks on seoses vanemate kõrval magamisega.

Uuringu autor Nanna Olsen Kopenhaageni ülikoolihaiglast selgitas, et vanemate positiivsed sotsiaalsed reageeringud, mis suurendavad lapses turvatunnet, vähendavad oluliselt ülekaalulisuse riski. Paksuksminemise riski suurendab aga läheduse keelamine, kui vanem ei lase lapsel enda kaissu tulla.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles