Kirjandusliku tegelaskujuga samastumine võib mõjutada käitumist päriselus

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ohio ülikoolist pärinev uurimistöö viitab, et inimesed, kes kaotavad end lugedes väljamõeldud maailma ja samastuvad kirjandusliku tegelasega, võivad lasta end loetust nõnda mõjutada, et käituvad loos kirjeldatud inimesega sarnaselt.
 

Teadlased viisid läbi mitmeid eksperimente, mille tulemusel nad leidsid, et kirjandusliku tegelasega samastumine võib küll ajutiselt, kuid siiski reaalselt suunata inimese mõtteid ja käitumist, vahendab teadus.err.ee.

Näiteks üks eksperiment näitas, et tudengite puhul, kellele anti paar päeva enne presidendivalimisi lugeda kirjutist mitmete takistuste kiuste lõpuks valimisjaoskonda valima jõudvast tudengist, mõjutas neid endid kõige rohkem valima minema see, kui loetud lugu oli jutustatud minavormis ja tegelane käis nendega samas ülikoolis - teisisõnu siis, kui neil oli suurim võimalus tegelasega samastuda.

Ühest teisest eksperimendist õppisid teadlased, et loo alguses tegelasega samastunud tudengid suhtusid loo lõpus selgunud uude informatsiooni tegelase homoseksuaalsusest (või ka sellest, et ta on mustanahaline) hoopis leebemalt.

Samas kui tudengid, kes lugesid teksti, milles oli kohe alguses kirjutatud tegelase homoseksuaalsusest, ei samastunud tegelasega ning hindasid kirjeldatud karakterit suuremal määral stereotüüpidest lähtuvalt.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles