Millised toiduained on kvaliteetsed?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romi Hasa otsib Kristiine keskuse Prisma toidupoest Eesti köögivilju.
Romi Hasa otsib Kristiine keskuse Prisma toidupoest Eesti köögivilju. Foto: Mihkel Maripuu
Just sellisele küsimusele püüdis vastust leida mullu sügisel Eestis, Lätis ja Leedus läbiviidud uuring. Tulemustest selgus, et kõigis kolmes riigis on toiduainete kvaliteedi olulisemateks tunnusteks värskus, naturaalsus ja hea maitse.

Olulised on veel välimus, tervislikkus ning Eesti puhul ka kodumaisus. Eestimaiste toodete kvaliteeti peavad kõrgeks ka siin elavad mitte-eestlased. Sellest lähtuvalt jälgivad Eesti elanikud sisseoste tehes teistest enam ka toiduainete päritolumaad.

Uuringut kommenteerinud Eesti Toiduainetetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp sõnas, et antud tulemused on kooskõlas varasemate uuringutega, mis on näidanud, et üle 70 protsendi eestlastest eelistab kodumaist toidukaupa.

Lätis-Leedus kodumaisust toiduainete kvaliteedi tunnusena ei mainita ja ka päritolumaa jälgijaid on seal Eestiga võrreldes vähem.

Samas on jälle Eestis vähem neid inimesi, kelle jaoks oleks oluline pakend, Lätis-Leedus on aga korralikust materjalist, korrektselt suletud ja hea disainga pakend inimestele tähtis.

Potisepp selgitas, et Eestis on toodete pakendid juba aastaid väga heal tasemel, Lätis-Leedus on aga arenguruumi ning sellest arvatavasti ka erinevus.

Uuringu viis toiduainetööstuse liidu tellimusel läbi firma Faktum&Ariko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles