Seitse viisi, kuidas õpetajad muudavad elusid

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Õpetajad võivad laste elusid suuresti mõjutada. Muidugi esineb ka õpetajate seas neid, kes oma tööd hingega ei võta, kuid hea õpetaja võib muuta või mõjutada lapse elu sellisel moel, mil keegi teine seda teha ei saa.

1. Nad näevad meis potentsiaali, isegi kui me seda ise ei näe, vahendab thefrisky.com. Õpetajatel on hämmastav võime tunnetada iga õpilase võimeid. Paljudel on oskusi või andeid, millest nad ei ole teadlikud enne, kui õpetaja neile tähelepanu osutab ja suunab noort neid oskusi edasi arendama.

2. Nad esitavad väljakutseid. Õpetajad ei jää kõrvalt vaatama seda, kui keegi soovib lihtsalt läbi elu kulgeda. Nad teevad laste elu küll raskemaks ning kasvandikele võib see kooli ajal väga kibedana tunduda, kuid tagasi vaadates saavad inimesed enamasti aru, et lisapingutus tasus ennast ära, sest see õpetas vaeva nägema.

3. Nad pakuvad turvalist pinda. Mitmetele lastele on kool turvaliseks pelgupaigaks, sest nende kodus on probleeme. Sellisel juhul saab õpetajast hea eeskuju, toetaja ja juhendaja lapsele, kel ei pruugi elus teisi usaldusväärseid täiskasvanuid olla.

4. Nad tutvustavad teistsuguseid vaateid ja võimalusi. Olgu tegu filosoofia või kvantfüüsikaga, õpetajad avavad meile uksi maailmadesse, millest meil varem õrna aimugi ei olnud. Kui õpetaja on nõudlik ja entusiastlik, kujunevad õpilastel mitmekülgsed teadmisest erinevatelt elualadelt.

5. Nad õpetavad meid küsimusi esitama. Oskus ja julgus küsida, on elus väga oluline. Seejuures on eriti tähtis küsida «miks?». Head õpetajad utsitavad oma õpilasi küsima. Mida rohkem on maailmas inimesi, kes seda küsimust esitavad, seda parem.

6. Nad õpetavad erinevaid viise, kuidas olla tugev. Head eeskuju annab see, kui õpetaja kaitseb last, keda kiusatakse või see, kui ta kaitseb mingeid väärtusi, mis ei ole populaarsed. Õpetaja näitab, et tugevus ei peitu alati musklites ja lihasjõus.

7. Nad ei anna alla. Õpetajad teevad palju ületunde ning teevad tööd, millega kunagi rikkaks ei saa. Nad peavad tegelema bürokraatiaga, väikese palgaga, normide ja reeglitega, hullude lapsevanemate ja mitmete kasvatamatute lastega. Kas nad põlevad läbi? Muidugi. Kas nad tunnevad end mõnikord lootusetult? Kindlasti. Aga nad ei anna alla ja see on õppetund, millest me kõik võiksime midagi õppida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles