Kas ema saab olla täiuslik?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas ema peab olema alati tasakaalukas, abivalmis ja kannatlik? Ühesõnaga: täiuslik? Küsimus, kas sa oled hea ema, saadab sind isegi siis, kui oled juba vanaema, vahendab Familie.de.

Emade suurim viga: liiga kõrged nõudmised

Emad soovivad kõike väga hästi teha. Võib-olla selle pärast nad komistavadki nn täiuslikkuse lõksu? Mis seal imestada, kui meile maalitakse pilte ideaalsetest naistest ja emadest, kellel on paar nädalat peale sünnitust taas täiuslik keha, siis pole ime, et püüame samuti neid järgida.

Psühholoogid selgitavad, et ettekujutus heast emast on ikka veel ületähtsustatud. Tihti on see ettekujutus naistel alateadlikult liiga tugevalt sisse juurdunud. Emad tunnevad, et vastutavad kõigi ja kõige eest. Kõik, mis on seotud laste ja perega, on emade jaoks kahekordne vastutuskoorem. Hea isa puhul ei ole nõudmised nii kõrged kui heal emal.

Emaks olemisel leidub ka varjukülgi

Kõik ei saagi olla täiuslik. Pärast laste sündi muutub naise keha – mõnedel vähem, teistel rohkem. Hakkama tuleb saada oma elukaaslase ja lastega - suhted panevad sind proovile.
Ja kui peres on juba mitu last, tuleb arvestada, et pere ülalpidamiseks kulub rohkem raha.
Emal jääb iseendaga tegelemiseks üha vähem vaba aega ning see periood lõppeb alles siis, kui lapsed koolid lõpetavad.

Kas sooviksid siiski ema rollist loobuda? Vaatamata nendele takistustele ja raskustele on emaks saamine ja laste kasvatamine suurepärane kingitus.

Olla ema

Emadus äratab naises kaitseinstinkti. Tulenevalt lapse käitumisest, sellest, kas ta nutab või naerab, tunneb ema vajadust lapse eest hoolitseda, talle kaasa tunda või oma hoolivust näidata.

Kuid emaarmastus ei ole ainult bioloogiline ja instinktiivne protsess, vaid ka kultuuriline. Psühholoogid on kindlaks teinud, et naistel, kellel on olnud armastavad ja õrnad emad, on lihtsam ka oma lapsi kasvatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles