Kaksteist elutõde, mida peaksid teadma

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Siin on kaksteist lihtsat tõde, mida oma eluteel õpime ning mida endale ikka ja jälle meelde tuletada tasub.
 

1. Teekond meie sihtkohta ei kulge kunagi otse, kirjutab marcandangel.com. Me teeme küsitava väärtusega pöördeid ja eksime vahel ära. Kuid alati pole oluline, millise tee me valime, vaid on oluline, et me asume teele. Igal juhul võib elu olla aeg-ajalt keeruline ning tuua ootamatuid muresid ja muutusi. Kuid see kõik on täiesti okei. Vahel pead sa komistama ja tundma ennast nõrgana, et jõuda mõistmiseni, kui tugev sa tegelikult oled.

2. Tõelised sõbrad ei palu sul ennast muuta. Inimesed, kes on sinu jaoks ÕIGED, armastavad sinu puhul kõike seda, mis valesid inimesi sinu juures heidutab. Ära muuda ennast vaid selleks, et teistele meeldida. Ole kannatlik, ole täpselt nii suurepärane, nagu sa oled ning peagi avastad, et õigetele inimestele meeldidki tõeline sina.

3. Petmine on valik, mitte viga ega vabandus. Kui sul õnnestub kedagi petta, ära arva, et see inimene on loll. Mõtle hoopis, et see inimene usaldas sind palju enam, kui sa oleksid väärinud, ning sai õppetunni selle kohta, kes sa tegelikult oled.

4. Minevik ei saa sulle enam haiget teha - kui sa just ei lase tal seda teha. Andesta ja liigu edasi. Andestamine võimaldab keskenduda tulevikule, ilma minevikuga võitlemata. Ilma andestuseta ei paraneks kunagi haavad ning edasiliikumine ei saaks iial võimalikuks. Mis juhtus minevikus, on pelgalt üks peatükk sinu elust. Ära sulge raamatut - keera lehekülge. Nuta, kui vajad seda, kuid liigu edasi. Lase pisaratel kasta oma tulevase kasvu ja õnne seemet.

5. Iga inimest võib kunagi tabada ebaõnn. Kuid kuidas sa sellega silmitsi seisad, mida see sulle annab ning mida sa lased sel endalt võtta, sõltub su enda isiklikest valikutest ja häälestatusest. Sa ei saa muuta sulle jagatud kaarte, kuid sinust sõltub, millist mängu sa nendega mängid.

6. Vahel kukuvad asjad kokku, et midagi paremat saaks asemele tulla. Kui su elus kukub midagi kokku, kaalu võimalust, et ehk elu lükkas selle meelega ümber. Mitte selleks, et sind kiusata või karistada, vaid hoopis selleks, et ergutada sind ehitama üles midagi sellist, mis sobib paremini sinu isiksuse ja eesmärkidega.

7. Keegi teine ei pea olema vale, et sina saaksid olla õige. Ole avatud meelega. Ignorantsuse kõrgeim tase on see, kui loobud millestki, mida sa ei tunne. Meil kõigil on oma elutee ja oma tunded. Kui kritiseerid teisi, ei iseloomusta sinu hinnang mitte neid, vaid hoopiski sind ennast. Üks asi on tunda, et oled ise õigel teel, kuid sootuks teine asi arvata, et sinu valitud tee on ainuõige.

8. Kõik läheb täpselt nii, nagu minema peab. Sageli tahaksime me midagi, mis tehtud, olematuks teha. Midagi tahaksime aga üha uuesti kogeda. Kuid kõik need elusündmused, olgu need positiivsed või negatiivsed, on andnud meile olulise õppetunni ning vorminud meist selle, kes oleme praegu. Kui kogetust midagi välja jätta, oleks tegemist hoopis teise inimesega. Nii et ela, tee vigu, jäädvusta mälestusi ja võta riske. Ära sea kahtluse alla seda, kes sa oled ega ka seda, kes sa oled olnud.

9. Vaikus võib olla kõige valjem hädakisa. «Ma tegin nalja» taga peitub alati veidi tõde, «ma ei tea» taga veidi teadmist, «mul ükskõik» taga emotsion ning «kõik on korras» taga veidi valu. Pööra tähelepanu sellele, mida inimesed tunnevad - eriti need, kellest kõige enam hoolid. Ning pea meeles, vaikus võib sageli tähendada kõige valjemat hädakisa. Vahel vajab inimene kõige enam, et keegi hoiaks ta kätt ja püüaks teda mõista.

10. Vahe selle vahel, kus sa oled ja kus sa tahad olla, seisneb selles, mida sa teed. See, mida sa täna teed, on oluline, sest kulutad selle peale ühe päeva oma elust. Ära oota, kuni kõik on õige - perfektset hetke ei tule kunagi. Su teele tuleb alati väljakutseid, takistusi ja ideaalist kaugele jäävaid tingimusi. Kuid iga sammuga, mis sa teed, saad sa üha tugevamaks, kogenumaks, enesekindlamaks ja ka edukamaks. Nii et hakka tegema seda, mida pead, juba täna. Sa ei saa kunagi selleks, kes sa tahad olla, kui jätkad samamoodi nagu praegu.

11. Sind ei hoia tagasi mitte see, kes sa oled, vaid see, kes sa enda arvates pole. Enda üle kohut mõista pole päris sama, mis olla enda vastu aus. Ära anna nii kergelt alla! Sa oled paljuks võimeline. Ja ära kunagi lase kellelgi teisel tekitada sinus tunnet, et sa pole piisavalt hea. Kui ta ei näe, kui vapustav sa oled, siis on tema see, kes pole sinu jaoks piisavalt hea. Ja sina tema heakskiitu seega ei vaja.

12. Praegune hetk on ainus, mis on kindel. Kulge naeratusega läbi raskete eluperioodide, ehkki vahel võib tunduda, et paremaks ei hakkagi minema. Naeratus on esimene samm olukorra parandamise suunas. Trikk seisneb selles, et pead nautima elu, pöörates tähelepanu sellele, mis on õige. Ära lase oma päevi raisku, unistades parematest aegadest. Praegune hetk on ainus, mis sul on. Praegune hetk ongi sinu elu. Ära maga seda maha.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles