Tõestatud: sörkjooks pikendab eluiga

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taani teadlased on otsustavalt kummutanud kõhklused tervisejooksu kasulikkuse ümber: kogutud andmed kinnitavad, et regulaarne sörk pikendab meeste eluiga keskmiselt 6,2 ja naistel 5,6 aastat. 

Sellised tulemused ilmnesid juba siis, kui nädalas joosti aeglases või mõõdukas tempos kõigest tund kuni kaks ja pool tundi, vahendab teadus.err.ee Scienceblog.com’i.

Debatt tervisejooksu mõjude üle algas Taanis 1970ndatel aastatel seoses paari tervisejooksu aegse surmajuhtumiga.

1976. aastal alustas grupp Kopenhageni kardiolooge uuringuga, milles osales umbes 20 000 meest ja naist vanuses 20-93 eluaastat ning mille eesmärk oli uurida lähemalt südame- ja veresoonkonna haiguste ning infarkti ennetamise võimalusi.

Sörkjooksu puhul võrreldi 1116 seda harrastava mehe ja 762 naise suremust nendega, kes sörkimas ei käinud: vaatlusaluse 35 aasta jooksul kogutud andmestikust ilmnes, et regulaarsetest sörkijatest lahkus siit ilmast üksnes 122 inimest, mittesörkijatest aga tervelt 10 158.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles