12 asja, mida peaksid suutma enda kohta öelda

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui suudad neid 12 asja enda kohta öelda, oled õigel teel. Ja kui veel ei suuda, annab see nimekiri sulle võimaluse enda kallal tööd teha, kirjutab marcandangel.com

1. Ma järgin oma südant ja intuitsiooni

Ära lase oma probleemidel end juhtida - las seda teevad hoopis su unistused. Ela sellist elu, nagu sa elada tahad. Ole selline inimene, kellena tahaksid ennast aastate pärast mäletada. Võta vastu otsuseid ja käitu vastavalt. Tee vigu, komista ja proovi uuesti. Isegi, kui sa komistad ja kukud tuhandeid kordi, ei pea sa vähemalt hiljem mõtlema, mis oleks võinud saada, kui oleksid proovinud. Vähemasti tead sa sügaval sisimas, et andsid oma unistustele võimaluse.

Igaühel meist on kirg millegi vastu - meie enda vastutus on leida see üles ja hoida seda hõõgumas. See on sinu elu ja elu on teadagi lühike. Ära lase teistel kustutada oma «tuld». Proovi seda, mida tahad proovida. Mine sinna, kuhu tahad minna. Kuula oma sisetunnet ning tee iga päev midagi, mis aitaks sul oma unistuste poole liikuda.

Ning sellal, kui püüdled oma eesmärkide saavutamise poole, pead olema valmis seisma silmitsi pettumuste ja ebaõnnestumistega. Kuid ära lase end neist häirida - teekond unistuste täitumise poole võib olla üsnagi konarlik. Võta neid pettumusi kui väljakutseid, mis panevad sinu järjekindluse ja julguse proovile.

2. Olen enda üle uhke

Oled iseenda parim sõber ja ühtlasi ka suurim kriitik. Hoolimata sellest, mida teised sinust arvavad, vaatab sulle lõppude lõpuks peeglist vastu sinu enda mina. Aktsepteeri enda puhul kõike - KÕIKE! Sina oled sina ning see on nii algus kui ka lõpp - ei mingeid vabandusi ega kahetsusi.

Inimestel, kes on enda üle uhked, on elus asju, millesse nad suhtuvad tõelise kirega; nad on oma eluga rahul ning näitavad teistele head eeskuju. Et saaksid enda kohta sama öelda, peaksid kõigepealt ette kujutama, milliseks inimeseks sa tahaksid saada, ning seejärel andma endast parima, et liikuda selles suunas.

Enda üle uhke olemine ei tähenda hooplemist selle üle, kui tore sa oled - pigem on see lihtsalt teadmine, et oled palju väärt. See ei tähenda ka enda täiuslikuks pidamist  - sest keegi meist pole täiuslik -, vaid teadmist, et oled väärt, et sind armastataks ja aktsepteeritaks. Sa pead vaid olema sina ise ning elama omaenda elu. Ole uhke, ole enesekindel - sa ei tea iial, kes on sind kadedusega vaadanud ja mõelnud, et tahaks olla sinu asemel.

3. Ma muudan midagi

Käitu nii, nagu see muudaks midagi. Ja see muudabki. Kui mõjutad positiivselt kellegi teise elu, mõjub see hästi ka sinu enda elule. Tee midagi, mis aitab kellelgi teisel õnnelik olla või vähem kannatada.

4. Olen õnnelik ja tänulik

Õnn peitub sinus endas - see sõltub sellest, kuidas sa mõtled, kuidas sa ennast ja oma maailma näed, sinu valikutest ja harjumustest. See, läbi millise prisma sa otsustad kogu maailma vaadata, määrab, kuidas sa ennast ja enda ümber toimuvat võtad.

Tänulikkus teeb sind alati õnnelikuks. Kui tunned, et on raske olla tänulik, istu maha, sule silmad, hinga sügavalt sisse ning ole tänulik hapniku eest, mida sa sisse hingad. Pea meeles, et iga sinu hingetõmme on sünkroonis kellegi viimasega...

5. Ma arenen parimaks versiooniks iseendast

Judy Garland on öelnud: «Ole alati iseenda esmaklassiline versioon, selle asemel, et olla teisejärguline versioon kellestki teisest.» Kui sa pole sina ise, siis sa mitte ei ela, vaid pelgalt eksisteerid.

Pea meeles - püüd olla kellegi teise moodi on sinu enda isiksuse raiskamine. Võta vastu kõik see, mis teeb sinust just selle, kes sa oled - koos kõigi oma ideede, tugevuste ja nõrkustega. Ole see, kes sa oled - ole parim, kes sa saad olla. Arenda ennast pidevalt, hoolitse oma keha ja vaimu eest ning ümbritse end positiivsete mõtetega.

6. Ma väärtustan oma aega

Aeg on elu kõige väärtuslikum koostisosa. Võta juba täna aega selleks, mis tõesti loeb. Hetke nautimiseks, oma elu eesmärgi otsimiseks, maailma nägemiseks ja reisimiseks, toredate inimestega koos olemiseks, meeldivate asjade tegemiseks, suurepärase toidu söömiseks ja väikeste naudingute kogemiseks.

Pea meeles - sinu aeg on hindamatu. Sa ei saa seda omada, kuid sa saad seda kasutada. Sa saad seda kulutada, kuid sa ei saa seda endale hoida. Kui oled selle kaotanud, ei saa sa seda enam iial tagasi. Sulle on tõesti antud vaid üks lühike elu. Nii et olgu su unistused hirmudest suuremad ja rääkigu su teod valjemalt kui su sõnad. Väärtusta oma aega!

7. Olen iseenda vastu aus

Ole iseenda vastu aus selle suhtes, mis on õige, ning ka selle suhtes, mida on vaja muuta. Ole iseenda vastu aus selles osas, mida tahad saavutada ning kelleks tahad saada. Ole iseenda vastu aus kõiges, mis puudutab sinu elu. Alati. Sest sa oled ainuke inimene, kelle peale saad alati loota.

Otsi oma hingepõhjast tõde, et teaksid, kes sa tegelikult oled. Kui sa seda tead, mõistad sa paremini, kus sa praegu oled ja kuidas sa oled siia sattunud ning oled ühtlasi paremini varustatud, et teha kindlaks, kuhu sa tahad minna ning kuidas seda teha.

8. Olen hea nende vastu, kellest ma hoolin

Inimsuhetes ei mõõdeta kaugust mitte kilomeetrites, vaid hoolimises. Kaks inimest võivad olla füüsiliselt teineteise kõrval, kuid ometi justkui kilomeetrite kaugusel. Ära ole ükskõikne inimese suhtes, kellest hoolid - huvi puudus võib olla hullem kui valusad sõnad. Hoia ühendust nendega, kes sulle loevad.

Millal ütlesid viimati oma perele ja lähedastele sõpradele, et neid armastad? Juba see, kui veedad kellegagi koos aega, näitab, et hoolid; et see inimene on piisavalt oluline, et leida tema jaoks aega. Räägi lähedastega. Kuula neid. Püüa neid mõista.

Sageli on need meie teod, mitte vaid meie sõnad, mis annavad teada, mida me südames teise inimese vastu tunneme.

9. Ma tean, mida tähendab tingimusteta armastus

Olgu see armastus lapse, kallima või teise pereliikme vastu, tea, et armastuse jagamine ilma, et ootaksid midagi vastu, tähendabki tingimusteta armastust. Selline armastus on võimas energia, mis juhib meid läbi kõige raskemate katsumuste.

Armastus on ilus ja ettearvamatu. See saab alguse meist endist, kuna ilma enesearmastuseta ei teaks me, milline on tõeline armastus. Armastades iseennast, laseme me sel tundel enda sees kasvada ning saame seda teistega jagada. Kui armastad tingimusteta, ei tee sa seda mitte seetõttu, et sinu armastuse objekt on täiuslik - hoopis seetõttu, et õpid ebatäiuslikku inimest täiuslikult nägema.

10. Olen andestanud neile, kes on mulle haiget teinud

Me kõik oleme elus mingil hetkel haiget saanud - meid on halvasti koheldud, meie usaldust on kuritarvitatud, meie südant on murtud. Kuid ehkki säärane valu on täiesti loomulik, jääb see vahel meid liialt kauaks painama. Me vallandame selle valu üha uuesti ja uuesti, lastes neil inimestel elada priileival meie peas.

Kellegi vastu viha pidamine on aga täiusliku õnne raiskamine, kuna segab meil nautimast elu kogu selle ilus. Andestamine tähendab aga vangi vabaks laskmist - ühtlasi avastad, et see vang olid sina ise.

11. Ma vastutan täielikult oma elu eest

Kui sa ei võta ise vastutust oma elu eest, siis teeb seda keegi teine. Ning sel juhul saab sinust kellegi teise ideede ja unistuste ori.

Sina ise suudad ainsana väga otseselt määrata, mis saab sinu elust. Ja see ei saa olema alati lihtne. Võttes vastutuse oma olukorra eest enda peale, saad sa ka takistustest üle. Vastasel juhul on sinu elu pelgalt eksisteerimine...

12. Ma ei kahetse midagi

See on pelgalt eelmise 11 kulminatsioon.. Järgi oma südant. Ole enda vastu aus. Tee seda, mis teeb sind õnnelikuks. Veeda aega inimestega, kes toovad naeratuse su näole. Naera sama palju kui hingad. Armasta nii kaua, kuni elad. Ütle seda, mida pead ütlema. Paku oma abikätt, kui sa saad seda teha. Väärtusta kõike, mis sul juba on. Naerata. Pühitse oma väikeseid võite. Õpi oma vigadest. Ära unusta, et kõik, mis su elus juhtub, peidab endas õppetundi. Andesta. Ning lase lahti kõigest, mida sa ei suuda muuta.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles