Ilusa pildi nimel – vasak näopool on kaunim

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mis on ühist Warholi Marilyn Monroe’l, Van Gogh’ autoportreel ja Da Vinci Mona Lisal? Kunstnikud on kõigil neil maalidel esile toonud vasaku näopoole. 

Tuleb välja, et kunstnikud tajusid midagi sellist, mida nüüd ka teaduslikult tõestati. Nimelt peavad inimesed vasakut näopoolt esteetiliselt meeldivamaks, kirjutab psychologytoday.com.

Wake Foresti ülikooli teadlased leidsid, et pildid vasakust näopoolest tunduvad inimestele kaunimad kui pildid paremast näopoolest.

Inimese näolihased suudavad väljendada tohutul hulgal erinevaid näoilmeid ja me sõltume neist, et omavahel suhelda. Darwin oli üks esimesi, kes täheldas inimese näoilmetes asümmeetriat, märgates, et irvitamisel paljastub enamasti vaid üks silmahammas. Veel märkis ta, et üks näopool võib sisuliselt töötada individuaalselt ja see, kuidas me ilmetega oma tundeid väljendame, määrab paljugi sellest, kuidas teised meid hindavad.

Teadlased soovisid teada, kas inimestel on loomulik kalduvus pidada üht näopoolt esteetiliselt kaunimask kui teist. Selleks mõõtsid nad uuringus osalevate inimeste nii teadlikke kui alateadlikke eelistusi.

Katsealustele näidati kümne mehe ja kümne naise portreesid nii vasakult kui paremalt poolt ja samuti näidati neile samade inimeste peegelpilte, mis näitas, nagu oleks tegelik parem pool vasak ja vastupidi.

Avastati, et inimesed pidasid vasakut poolt meeldivamaks. Katsealuste meeldivust tõestas ka pupilli laienemine, kui nad jälgisid endale meeldivat näopoolt – see on alateadlik huvi näitaja. Need näitajad osutusid määravaks olenemata sellest, kas neile näidati pildi peegeldust või mitte.

Miks just vasak näopool? Uuringu autorite sõnul kinnitavad nende tulemused parema ajupoolkera hüpoteesi, mille kohaselt on parem ajupoolkera ilmete ja tunnete tõlgendamisel domineeriv. Uurijaid tõid välja, et parem ajupoolkera kontrollib paremini tahtlikke või poseeritud ilmeid vasakul näopoolel. Lisaks leiti, et vasak näopool on tunnete väljendamisel intensiivsem.

Seega, järgmine kord, kui tahad, et pilt õnnestuks - keera vasak näopool ette.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles