Mis kahjustab kuulmist kõige enam?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On väga individuaalne, kui suurt koormust kellegi kõrv talub. Probleem on aga selles, et me ei tea seda sageli enne, kui oleme juba oma kõrvale liiga teinud.

Inimene võib kuni 85-detsibellise müratasemega ümbruses viibida 8 tundi päevas ilma kahjustusi saamata. Kuid püsiv müra mõjutab kuulmist kindlasti, vahendab Mutterglück Online.

Müra, mis on sellest tugevam, on inimese kuulmisele ohtlik ja ilma kaitsevahenditeta selles viibida ei tohiks. Näiteks tänavamüra jääb vahemikku 60-70 dB, valju kisa on umbes 85 dB, ketassaepink 100 dB, sõjaväes võib plahvatustega kaasneda 150-detsibelline ja tugevam müra.

Peaaegu kõigil on olnud kogemusi, mil kõrvad vilistavad. See võib juhtuda siis, kui olete tulnud lärmakalt kontserdilt või kui seiskate mõne masina. Need helid on märk sellest, et heli oli liiga vali.

Kui äärmuslik müra vaheldub vaikusega, nagu näiteks valju trummipõrin, terav kõlks või kõrvulukustav vile, on see kuulmisele ohtlik.

Tinnitus võib avalduda kõrvades vilistamise, kohina või kumisemisena, mis omakorda põhjustab peavalusid, kontsentreerumishäireid, kuulmislangust jne. Seda esineb paljudel noortel ning tingitud on see sagedasest valjust muusika kuulamisest või müra sees viibimisest.

Kas kõrva kahjustab pidev MP3-mängija kuulmine? Ei, kui kriitiline piir ei ületa 85 detsibilli.

Kui rääkisid pikalt mobiiltelefoniga, tunned, et kõrv on kuum. Kas pikk telefonikõne on kuulmisele ohtlik? Seda ei ole kindlaks tehtud. Mobiiltelefon võib küll kütta kõrva pinna kuumaks, kuid see ei kahjusta tundlike struktuuridega sisekõrva.

Fakte heli kohta:

0 detsibelli (dB) on nõrgim heli, mida võib terve kõrvaga kuulda.
Üle 85 dB heli võib olla kõrvale kahjulik.
Nn taluvuspiir on 125 dB.

190 dB - Kõrgeim helinivoo, mis õhus on.
180 dB - Suurtükipauk (trummikile läheb katki)
150 dB - Püssipauk, heli on nii lühiajaline, et kõrv ei registreeri seda kui ohtlikku, kuid saab siiski kahjustatud.
135 dB – Kõrgeim mõõdetud müratase rokk-kontserdil
125 dB - Taluvuspiir-kõrvades tekib ebamugavustunne
120 dB - Rokk-kontsert; reaktiivlennuk stardib 100 meetri kauguselt
110 dB - Disko
95-100 dB - Mööduv rong
80 dB - Tolmuimeja
70 dB - Pesumasin
60 dB - Tavavestlus
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles