Paljud emad satuvad pärast lapsepuhkust töö saamisega hätta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsehoolduspuhkuse lõppedes seisavad naised silmitsi erinevate muredega - mõni neist ei leia tööd, teine saab jällegi vanast kohast koondamisteate. Millest sõltub tööle tagasi naasmine, uurisime naiste käest järele.
 

Anne (30) tunnistas, et tema suurimaks mureks on tööpuudus maakohas. Vanemad inimesed on tööl olnud juba aastaid või isegi aastakümneid ning keegi ei lase lahti naabrit või sõbrannat, isegi kui ta seda tööd väga halvasti teeb, leidis Anne.

«Sobivad töökohad on minu jaoks kaugemal, 50-100 kilomeetri kaugusel ja sinna sõit võtab nii palju aega. Kuna lasteaia lahtiolekuaeg on piiratud (kuni kella 17.30), saan sõita ainult 30 kilomeetri kaugusele tööle, et lapsele lasteaeda järele jõuda,» selgitas ta.

Anne sõnul ei saa ta arvestada oma mehega, kuna ta käib tööl väljaspool Eestit. Ta tõdes, et on seetõttu justkui üksikvanem.

Siiski rõõmustas ta selle üle, et elukaaslase teenib piisavalt, et ära elada. «Tänu sellele saan kodus olla nii kaua, kuni leian sobiva töö,» ütles Anne.

Lisaks tööpuudusele näeb Anne probleemi ka laste tervislikus seisundis. «Lastel võtab aega, et harjuda nii lasteaias käimisega kui ühiskonnaga tervikuna,» leidis ta.

«Kui ma viin lapse lasteaeda, jääb ta alalõpmata haigeks. Minu laps on kahe aasta jooksul kõige kauem olnud lasteaias korraga 1 kuu ning ülejäänud aja on ta ühe nädala lasteaias ja kolm nädalat kodus haige,» selgitas Anne.

Anne tunneb muret, kes teda tööle tahaks võttagi, kui tööandja juba teab, et väikeste lastega emad puuduvad töölt väga tihti lapse haiguse tõttu.

Airin (35) leidis, et paljud naised jäävad pikemaks koju seetõttu, et lapsel pole lasteaia kohta. Samuti näeb ta takistusena tööandjapoolset vastumeelsust võtta tööle väikese lapsega ema.

«Lapsed ju teatavasti haigestuvad tihti,» põhjendas ta.

Airin arvates on naisel õige aeg tööle naasta siis, kui laps on umbes 2-aastane ja läheb lasteaeda sõimerühma.

Triin (28): «Põhjused, miks naised pärast esimese lapse sündi koju jäävad, on erinevad – ema tahab lapsega rohkem koos olla või siis pole sobivat tööd, kuhu tahaks minna,» leiab ta.

«Mina läksin tööle siis, kui laps oli 3,6-aastane, laps läks lasteaeda, kui oli 2,4-aastane. Ma oleksin tööle läinud, kuid ei leidnud sobivat tööd,» tunnitab Triin.

Tema arvates peaks igaüks ise teadma ja tundma, millal on õige aeg tööle minna.

Grete (24): «Tagasi tööle minek sõltub kümnest asjast ja ka sellest, kas teha kaks last jutti.»

Üldiselt ei näe ta tööle tagasi naasmises väga suurt probleemi. Samas tõdes ta, et tema töölenaasmine langes majanduslanguse perioodi ja tööd oli raske leida.

Kätlin (25): «Kui minu teine laps läheb lasteaeda, siis olen kodus olnud täpselt 7 aastat. Naudin seda aega väga -  nii kaua, kuni lapsed on väikesed ja võimalust on, siis igal juhul veedan maksimaalse aja nendega,» märkis ta.

Ta tunnistab, et on tekkinud väike hirm seoses paari aasta pärast tööle naasmisega, kuna kodus oldud aeg on veedetud põhiliselt teiste noorte emadega ning suhtlusteemadekski on enamjaolt lapsed ja nende huvid.

«Kui kergelt või raskelt läheb töö otsimine ja kas oskangi suhelda nn tööinimestega ka teistel teemadel kui lapsed, eks seda näitab aeg,» lisas ta.

Maili (27) arvates on muresid ja põhjuseid, miks naistel on keeruline pärast lapsega kodus viibimist tagasi tööle minna, palju.

«See sõltub nii iseendast kui ka elukohast: milline haridus sul on, millised töökogemused, kas sinu piirkonnas on vabu töökohti, kui valiv sa oled,» selgitas ta.

Noore ema tööle saamine sõltub paljuski tööandja suhtumisest lastega emadesse. «Loodetavasti on see suhtumine peagi muutumas, et väikelaste emasid kardetakse tööle võtta laste haigestumiste tõttu,» ütles ta.

Maili leidis, et lapsehoolduspuhkuse aeg on sobiv enesetäiendamiseks näiteks kaugõppes või magistrikraadi omandamiseks. «Kuid see sõltub jällegi inimesest endast,» lisas ta.

Õige aeg tööle naasta on tema arvates siis, kui laps on saanud lasteaias sõimekoha.

«Minu jaoks on õige aeg siis, kui tunned, et enam ei suuda olla vaid kodune emme,» märkis ta. Võib teha näiteks mehega vahetust, et ka mees saaks lapsega kodus olla, pakkus ta välja.

«Meie tegime nii ja esialgu oli ka mees vaimustuses: ta saab lõpuks puhata,» ütles Maili ja tõdes, et muidugi päris puhkuseks see ei kujunenud, aga siiski oli see mõlemale vajalik.

Karin (26) arvab, et kõik oleneb sissetulekust, sest kui emapalk lõppeb, peab enamus tööle minema.

«Normaalne oleks minu arvates olla kodus kuni laps lasteaeda läheb. Vähemalt 2 aastat peaks ikka ema kodune olema. Kuna mu laps alles sai aastaseks, siis veel ei muretse, mis saama hakkab. Aga natuke enne 1,5 aastaseks saamist lõpeb emapalk ning siis peaksin tööle asuma, sest ei saa panna ka mehele topeltkoormust,» ütles ta.

Karin peab suureks plussiks seda, et tal on mehega graafiku alusel töö, seega on võimalik sobitada oma töögraafik nii, et ta saaks käia tööl mehe vabadel päevadel.

Ta lisas, et peab õigeks, et ema oleks lapsega kodus 2,5-3 aastat. «Aga emapalka nii pikaks ajaks on küll vist palju tahta, seetõttu olen rõõmus, et me niigikaua emapalka saame, sest paljudes teistes Euroopa riikides ei saa sedagi,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles