Surmale mõtlemisest võib kasu olla

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soovid lihtsat, kuigi veidrat, vaimse tervise turgutajat? Mõtle surmale – uuringud näitavad, et see võib teha head.

Kui varem arvasid psühholoogid, et surmale mõtlemine mõjub vaimule kahjustavalt, siis nüüd leiti, et surmale mõtlemine paneb inimesi tegema selliseid asju, mis võivad neile suurt kasu tuua. Näiteks näitas üks uuring, et naised, kellele tuletati surma meelde, läksid suurema tõenäosusega rinnavähiuuringutele, kirjutab Prevention.

Samuti näitasid erinevad uuringud, et surma meenutamine motiveeris inimesi trenni tegema, kasutama päikesekaitsevahendeid ja loobuma isegi suitsetamisest. Üllataval kombel parandab surmale mõtlemine isegi seksuaalelu, sest mõeldes elu lõppemisele, panustavad inimesed rohkem oma suhetesse.

Elu lõplikkusele mõtlemine paneb inimesi oma eesmärke ja prioriteete ümber hindama. Näiteks viitas üks uuring, et rahatähtsustavad inimesed, kel paluti oma surma detailselt ette kujutada, olid pärast uuringu lõppu vähem ahnemad kui varem.

2008. aastal tehtud uuring näitas, et inimese muudab paremaks ka kõigest jalutuskäik surnuaial. Nimelt tõestas eksperiment, et surnuaial jalutanud inimesed aitasid suurema tõenäosusega abivajajaid.

Vanemad inimesed on sageli lahkemad ja ka seda on tõestatud teadusliku uuringuga. Näiteks annavad vanurid, kellele on surma meelde tuletatud, kergemini andeks moraalseid üleastumisi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles