Kuidas lahutusest toibuda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõltumata sellest, kas lahkuminek tuleb sulle üllatusena või tunnetasid ohtu juba ammu, ei ole su keha ja vaim lahutusega kaasnevaks kunagi päris valmis ning esilagne šokk võib tekitada palju probleeme. Siin on mõned soovitused, kuidas lahkuminekujärgse stressiga paremini toime tulla, et see sinu tervisele ei hakkaks.
 

Leia endale tegevust

Kliiniline psühholoog Jenisha Shah soovitab portaalis idiva.com: «Planeeri oma päevad ette ära, et mitte jääda tühjusesse vahtima ja kurvastama». Tema sõnul on oluline hoida end tegevuses - säilita oma tavapärane rutiin ja võta lisaks ette ka midagi uut ja huvitavat.

Tähtis on just see, et aeg, mille oleksid veetnud oma kallimaga, oleks täidetud millegi muuga, et sa ei hakkaks liigselt nukrutsema. Kui oled ammu unistanud näiteks rumba, viiulimängu või mõne uue keele õppimisest, on just nüüd see aeg! Või kui sa pole julenud proovida hoopis teises stiilis riideid, on aeg minna väiksele šopingule ja hakata eksperimenteerima!

Anna endale toibumiseks aega

Ehkki tegevusetus võib viia ülemõtlemiseni, on tähtis anda endale toibumiseks ka aega - on täiesti loomulik, et esialgu on väga raske. «Ära peata oma mõtteid - lase neil tulla ja minna. Kuid ära jää neisse mõtetesse liiga kinni,» soovitab Shah. Pole mingit mõtet elada eituses - oma olukorra aktsepteerimine on esimene samm toibumise ja edasiliikumise suunas. Oma mõtete ignoreerimisel pole mõtet - puista südant lähedasele sõbrannale või emale. Negatiivsete emotsioonide väljaelamine aitab sul eluga edasi minna.

Võta puhkus

Tegele võimalikult palju kõige sellega, mida naudid ning mis paneb sind ennast hästi tundma. «Veel üks viis stressist väljamurdmiseks on olla hetkes,» ütleb Shah. Püüa vältida liigset minevikus sobramist ja möödunu üleanalüüsimist, mis võib tekitada depressiooni.

Keskendu olevikule ning oma praeguse elu paremaks muutmisele. Võta puhkus ja mine reisima - kas üksi või heade sõpradega. Tagasi tulles oled kindlasti paremas tujus ning suudad värske peaga muredega paremini silmitsi seista, selle asemel, et nende eest ummisjalu põgeneda.

Väldi meelemürke

«Väldi sõltuvust suitsetamisest või alkoholist,» hoiatab Shah. Kui tunned, et oled vahel väga kurb või vihane, tuleta endale meelde, et see on täiesti normaalne - austa oma emotsioone.

Vähem oluline pole ka see, et enne uuesti kohtama minekut tunneksid, et oled selleks päriselt valmis. «Tee üks samm korraga. Hakka sõpradega koos väljas käima, suhtle inimestega, käi kohvil, kuid ära hüppa kohe uude suhtesse.»

Ära lohuta end toiduga


Üks sagedasemaid tervisemuresid, millega värskelt lahutanud või lahku läinud naised kokku puutuvad, on nn lohutustoidu söömisest tingitud kaalutõus. Kõik need muremõtted, nagu «mis ma teistele ütlen» või kuidas üksinda hakkama saada, tekitavad tohutut stressi, mis paneb paljusid rohkem sööma.

«Kuid selle asemel, et lasta neil mõtetel ja «miks mina?» sündroomil endast võimust võtta, tuleks oma probleeme uue nurga alt vaadata ning hakata kurtmise asemel neid ükshaaval lahendama.»

Oluline on ka see, et sa ei jääks oma muredega üksi. Suhtle rohkem oma vallaliste või hiljuti sama läbi elanud sõpradega - see annab sulle suurema kindlustunde. «Ära hakka end haletsema ja ütlema: «See on kõige hullem asi, mis on minuga eales juhtunud.» Kui asud ohvripositsioonile, on sul end veelgi raskem pärast kokku võtta,» ütleb Shah.

Söö tervislikku toitu ja ole aktiivne - nii tunned end kindlasti palju paremini kui end kahjulike harjumustega «lohutades».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles